Rusko nadiktovalo Západu požadavky. Kreml chce, aby USA a NATO stáhly vojáky z východní Evropy. (Ilustrační foto)

Rusko nadiktovalo Západu požadavky. Kreml chce, aby Spojené státy a Severoatlantická aliance (NATO) ukončily veškeré vojenské aktivity ve východní Evropě, na Kavkaze a ve Střední Asii. Současně ruský prezident Vladimir Putin i nadále trvá na zárukách, aby Ukrajina nemohla vstoupit do NATO. 

To však Aliance odmítla.

Informoval o tom server Novinky.cz.

Kromě toho chce Rusko prosadit, aby NATO nesmělo rozmisťovat své síly ve východní Evropě bez souhlasu Moskvy.

Podle listu Moscow Times by to de facto znamenalo zákaz působení sil NATO na území bývalých satelitů Sovětského svazu v Česku, Polsku a pobaltských zemích.

Jak upozornily Novinky.cz, z dvou dokumentů s bezpečnostními zárukami je patrné, že se Rusko drží slibu Západu, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, který nebyl splněn. Tento slib při jednáních s Ruskem padl, ale nebyl kodifikován.

Dalším požadavkem je, aby se Moskva s Američany vedenou Aliancí navzájem nepovažovaly za nepřítele a aby řešily spory mírově a odmítly použití sil.

Spojené státy se o ruských požadavcích plánují poradit s Evropou.

„Po desetiletí jsme o otázkách bezpečnosti s Ruskem úspěšně vyjednávali. Není žádný důvod, abychom v této cestě nemohli pokračovat, ale budeme to dělat ve spolupráci a v součinnosti s našimi evropskými spojenci a partnery,“ řekla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného člena americké administrativy Moskva ví, že některé z předložených požadavků jsou „nepřijatelné“. Washington nicméně dává najevo ochotu o věci jednat. (pel)

Prezident Putin vytyčil Západu nepřekročitelné linie. Rusko požaduje bezpečnostní záruky

Rusko odstřihlo Kyjev: Gazprom zastavil přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu

NATO vyhrožuje Rusku kvůli Ukrajině. Putin se zastrašit nenechá