Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila přepravu zemního plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu.

Rusko obešlo a odstřihlo Ukrajinu. Ruský koncern Gazprom zastavil tranzit zemního plynu pro Maďarsko přes ukrajinské území. Stalo se tak jen pár dní poté, co Kreml podepsal dlouhodobý pakt o zásobování Maďarska přes Turecko, Bulharsko a Srbsko a část přes Rakousko. Ukrajina tak přijde o tranzitní poplatky, podobně jako u plynovodu Nord Stream 2. 

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dohodu odsoudilo a uvedlo, že smlouva ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy.

„Považujeme to za čistě politické, ekonomicky nerozumné rozhodnutí přijaté ve prospěch Kremlu a na úkor národních zájmů Ukrajiny a ukrajinsko-maďarských vztahů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ředitel ukrajinské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko uvedl, že krok Moskvy zastavit přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu ukazuje, že Rusko používá dodávky energií jako zbraň.

Tvrdí, že adekvátní reakcí by bylo uvalit sankce na plynovod Nord Stream 2, který zase obchází Ukrajinu tím, že přivádí plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

V té souvislosti připomněl, Spojené státy a Německo se letos v červenci zavázaly, že uvalí na Kreml sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň.

Maďarský premiér Viktor Orbán na kritiku reagoval slovy, že se zodpovídá jen maďarským voličům, a ti by museli platit za plyn mnohem víc, kdyby nebylo nové dohody. Budapešť uvedla, že takto je to pro Maďarsko levnější.

Maďarsko a Rusko tento týden podepsaly novou dlouhodobou smlouvu o dodávkách zemního plynu. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom bude do Maďarska ročně dodávat 4,5 miliardy krychlových metrů zemního plynu přes Turecko, Bulharsko a Srbsko a část přes Rakousko. (pel)

USA dají zelenou plynovodu Nord Stream 2 bez dalších sankcí, ale nechají si proti Rusku pojistku

Brusel reaguje na růst cen energií. Babišova vláda přispěje na účty lidem s nízkým příjmem