Evropská komise chystá návrh nástrojů, jak bojovat proti raketovému nárůstu cen energií na celoevropské úrovni.

Evropská komise (EK) reaguje na strmý růst cen energií. Brusel chystá návrh nástrojů, jak proti raketovému nárůstu bojovat na celoevropské úrovni. Babišova vláda přispěje na energie lidem s nízkým příjmem a seniorům. Tzv. „energetické šeky“ by jim měly kompenzovat zvýšení cen elektřiny a plynu.

Eurokomisařka Kadri Simsonová uvedla, že všechny země mohou ke zmírnění dopadů současného vývoje použít standardní nástroje v podobě úprav daně z přidané hodnoty či spotřebních daní, případně přímo podpořit spotřebitele. Komise podle ní zároveň přijde s návrhem možností, kterými by šlo situaci řešit i na celoevropské úrovni.

Ve Španělsku se v posledních měsících ještě více než v ostatních evropských státech včetně Británie prudce zvýšily ceny elektřiny a plynu. Vláda v Madridu se po letních masivních protestech v několika španělských městech proto rozhodla snížit v zimních měsících daň z elektřiny.

Důvodem strmého růstu energií je jednak přísnější politika kvůli ochraně klimatu, ale také oživování ekonomik po pandemii koronaviru. Poptávka se ale zvyšuje v době, kdy je slabší nabídka.

Jak informovala TN.cz, Babišova vláda se rozhodla zadotovat energie lidem s nízkým příjmem a seniorům. Tzv.  „energetické šeky“ by jim měly kompenzovat zvýšení cen elektřiny a plynu.

Stát jim zaplatí třetinu až polovinu z částky, o kterou se cena energie navýší.

„Evropská zelená politika uměle zdražuje energie, tedy výrobu, takže třeba evropští výrobci hnojiv ztrácejí konkurenceschopnost. Těží z toho jejich rivalové v USA, jimž energie tolik nezdražují. Navíc kvůli dražším hnojivům hrozí v Evropě výrazněji než jinde zdražování potravin,“ okomentoval ekonom Lukáš Kovanda situaci na Twitteru.

Podle vicepremiéra a ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je cíl tzv. Evropské zelené dohody 55 procent příliš komplikovaný, protože v současné době je potřeba zdroje na nastartování ekonomiky po koronavirové krizi.

Za nereálný označil cíl Bruselu také český premiér Andrej Babiš (ANO). (pel)

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu