Spojené státy a Německo si plácly na dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy bez uvalení dalších amerických sankcí. USA si ale nechaly pojistku pro případ, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň. (Ilustrační foto)

Spojené státy dají zelenou plynovodu Nord Stream 2 bez dalších sankcí, ale nechají si proti Rusku pojistku. USA a Německo se dohodly, že Washington umožní výstavbu plynovodu, která má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, bez uvalení dalších amerických sankcí. Nicméně Bílý dům si nechal pojistku proti Rusku.

Obě země se zavázaly, že uvalí na Kreml sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň.

O uzavření dohody mezi Spojenými státy a Německem informovala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

Bidenova administrativa stejně jako přechozí Trumpova s výstavbou plynovodu dlouhodobě nesouhlasí.

Americký prezident Joe Biden letos v květnu sice omilostnil firmu Nord Stream 2 AG stojící za plynovodem, jenž má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, aby zlepšil vztahy s Berlínem.

Spojené státy však potrestaly sankcemi 8 ruských lodí a společností, které se na projektu podílejí. Washington je tak nadále proti stavbě tohoto plynovodu. Dlouhodobě se totiž bojí, že se zvýší ruský politický a ekonomický vliv na Evropu.

Rusko naopak tvrdí, že odpor USA je motivován americkými ekonomickými zájmy s cílem zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu ze Spojených států.

Projekt Nord Stream 2 kritizuje také střední a východní Evropa. Trasa plynovodu se totiž vyhýbá Polsku a Ukrajině, které tak nebudou dostávat tranzitní poplatky a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu. (pel)