(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Šéf NATO Jens Stoltenberg varoval Rusko, že pokud se dopustí vojenské agrese vůči Ukrajině, Kreml zaplatí vysokou cenu. Ruský prezident Vladimir Putin se však zastrašit nenechá a upozornil Severoatlantickou alianci, aby na Ukrajině nepřekročila „červenou čáru“. Tou by podle něj bylo rozmístění určitých útočných raket na ukrajinském území. 

„Jestliže se na území Ukrajiny objeví nějaký druh útočných systémů, doba letu do Moskvy bude sedm, deset minut a v případě hypersonických zbraní pět minut. Co máme udělat při takovém scénáři? Budeme muset vytvořit něco podobného ve vztahu k těm, kteří nás takto ohrožují. A můžeme to udělat hned,” řekl Putin.

„Vytváření takových hrozeb pro nás znamená červené čáry. Ale doufám, že k tomu nedojde. Doufám, že zvítězí zdravý rozum, odpovědnost jak pro naše země, tak pro světové společenství,” dodal šéf Kremlu.

Stoltenberg naproti tomu opakovaně upozorňoval na to, že Moskva shromáždila u hranice s Ukrajinou těžké zbraně, dělostřelectvo, bezpilotní letouny a desítky tisíc vojáků připravených do akce.

Šéf NATO znovu zopakoval, že Aliance vpád do své partnerské země nepřipustí.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko zase pohrozil rozmístěním ruských jaderných zbraní ve své zemi, pokud by alianční jaderné zbraně skončily v Polsku.

Ukrajina již řadu let usiluje o to, aby se stala členem NATO. Snaha o těsnější propojení se Západem se stala jedním z důvodů, proč vznikl vojenský konflikt na východní Ukrajině s následnou ztrátou části ukrajinského území, jež nyní ovládají proruské síly.

Ty na území Donbasu vytvořili nezávislé státy s názvem „Doněcká lidová republika“ a „Luhanská lidová republika“.

V poslední době napětí opětovně roste. Členské země NATO žádají zvýšení počtu aliančních vojáků působících v regionu, kteří mají pomoci odstrašit Rusko. (pel)