Francie, Česko a Švédsko se chystají na předsednictví EU. Věnovat se budou migraci nebo klimatu. (Ilustrační foto)

Francie, Česko a Švédsko se chystají na předsednictví Evropské unie (EU). Státy Evropské unie schválily obecný program Rady EU pro příští rok a půl, na němž se dohodli zástupci tří příštích předsednických zemí. Navzdory neshodám v oblasti migrace nebo obchodní politiky se trio dohodlo na společném směru, jímž by se sedmadvacítka měla v příštích osmnácti měsících ubírat. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Společný osmnáctiměsíční program Francie, Česka a Švédska reflektuje hlavní prioritní oblasti jednotlivých členů tria, díky čemuž jsou respektovány národní zájmy všech tří partnerů.

Program je rozdělený do čtyř pilířů:

  • Ochrana občanů a svobod
  • Budování hospodářské základny: evropský model pro budoucnost
  • Budování klimaticky neutrální, ekologické, spravedlivé a sociální Evropy
  • Prosazování evropských zájmů a hodnot ve světě

Snahou tria bude především zmírnit ekonomické a sociální dopady krize. V ekonomické oblasti tak bude předsednické trio podporovat obnovu evropských ekonomik prostřednictvím provádění národních plánů obnovy a dalších dočasných nástrojů zavedených v souvislosti s covidovou krizí.

Česká republika bude z mimořádného krizového fondu EU čerpat v letech 2021 až 2026 až 7,1 miliard eur, tedy zhruba 180 miliard korun.

První peníze v rámci předfinancování obdržela ČR už letos, a to částku 23,3 miliardy korun, což odpovídá 13% záloze.

Prostředky z Národního plánu obnovy půjdou na reformní a investiční projekty v oblasti digitalizace, klimatické udržitelnosti, dopravní infrastruktury, vědy a vzdělání, ale třeba i na výstavbu onkologických center.

Další prioritou budou pravidla pro klasifikaci investic v oblasti trvale udržitelného financování (tzv. taxonomie), kde se ČR spolu se zeměmi V4 nebo např. Francií zasazuje o zahrnutí jaderné energie mezi bezemisní udržitelé zdroje energie a nastavení reálných podmínek pro dočasné využívání zemního plynu, které je nezbytné pro úspěšnou energetickou tranzici a snížení emisí CO2.

Kromě toho se chce trojice zemí zaměřit na projednání klimatického balíčku Evropské komise Fit for 55 zasazujícího se o snížení emisí CO2 o 55 procent do roku 2030.

U novely směrnice o zdanění energií ministerstvo financí obecně souhlasí s klasifikací minimálních sazeb spotřebních daní dle míry negativního dopadu na životní prostředí, budou-li přijaty adekvátní kompenzační mechanismy a minimalizovány negativní sociální dopady balíčku na zranitelné domácnosti.

MF podporuje také odstranění nesystémových výjimek v oblasti spotřebních daní tak, aby lépe reflektovaly negativní externality. Příkladně se jedná o zrušení osvobození benzínu od daně u letecké a lodní dopravy.

Tématem předsednického tria bude také zjednodušení a modernizace pravidel DPH, která by měla být lépe přizpůsobena digitálním technologiím a reflektovat i současnou energetickou krizi.

V daňové oblasti chce trio rozvíjet spravedlivý a jednoduchý systém zdanění v souladu s celosvětově dohodnutými standardy a rušení nesystémových a neoprávněných daňových výjimek. Souběžně s tím chce program tria efektivně bojovat proti daňovým únikům a daňovým podvodům.

Babišova vláda navýšila rozpočet na předsednictví Česka Evropské unii (EU) ve 2. polovině roku 2022 o 200 milionů korun. Celkově tak bude k dispozici 1,4 miliardy korun. O nejvíc peněz požádaly ministerstvo zahraničí a Úřad vlády ČR.

Česko bude navíc muset přijmout více úředníků, než původně počítalo. Personální navýšení bude podle zprávy představovat náklady do zhruba 41,5 milionu korun.

První české předsednictví EU v roce 2009 spolklo 3,75 miliardy korun. (pel)

Rozpočet na předsednictví Česka Evropské unii se nafukuje: Vláda ho navýšila o 200 milionů