Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zvednout dodávky zemního plynu do Evropy. (Ilustrační foto)

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zvednout dodávky zemního plynu do Evropy od listopadu 2021. Kreml tak po několika týdnech kývl na prosby evropských představitelů o navýšení dodávek. Ti požadují, aby Rusko dodávky zvýšilo, to ale zatím jen plnilo stávající dohody.

„Žádám vás, abyste po dokončení plnění podzemních zásobníků plynu v Rusku do 8. nebo 8. listopadu zahájili postupné a plánované práce na zvýšení objemů plynu ve vašich podzemních nádržích v Evropě,“ řekl Putin.

Dodal, že jde především o zásobníky v Rakousku a Německu.

Ruská média už oslavují prezidenta Vladimira Putina jako zachránce Evropy.

Ředitel Gazpromu Alexej Miller informoval Putina, že firma by mohla zvýšit dodávky do Evropy po 8. listopadu.

Ceny plynu v Evropě letos prudce vyskočily nahoru. Od začátku roku se zvýšily o 365 procent.

Důvodem strmého růstu globální nedostatek zemního plynu na trhu, blížící se topná sezona, oživování ekonomiky po pandemii, ale také emisní povolenky, jejichž ceny vyskočily na konci srpna nad 60 eur (přes 1 500 korun) za 1 tunu.

Na vině je také ambiciózní klimatická politika EU.

Objevila se rovněž obvinění, že Rusko manipuluje s cenou, aby tak dosáhlo rychlého spuštění provozu nového plynovodu Nord Stream 2.

Moskva se však brání, že růst cen je důsledkem souběhu více faktorů, včetně snahy Evropské unie rychle přecházet k obnovitelným zdrojům energie, na což nejsou připraveny stabilní dodávky.

Šéf Kremlu Vladimir Putin dříve řekl, že za současnou situaci je zodpovědná Evropa, protože neuzavřela dostatek smluv o dlouhodobých dodávkách ruského plynu. (pel)

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu

Rusko odstřihlo Kyjev: Gazprom zastavil přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu