Kancléř Vratislav Mynář zveřejnil videozáznam, na kterém je prezident Miloš Zeman v nemocnici.

Kancléř Vratislav Mynář zveřejnil videozáznam, na kterém je prezident Miloš Zeman v nemocnici. Na krátkém záznamu lze vidět, jak Zeman na lůžku podepisuje dokument, kterým svolává schůzi sněmovny. Mynář také uvedl, že 13. října dal vědět o stavu prezidenta Zeman premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten to však popřel a kancléře tak obvinil ze lži. 

Kancléř hned v úvodu tiskové konference, na které novináři nesměli pokládat dotazy, prohlásil, že „dosavadní postup Kanceláře prezidenta republiky pod mým vedením k hospitalizaci prezidenta byl v souladu s platnou legislativou“.

Argumentuje tím, že se zodpovídá pouze prezidentovi.

Mynář také uvedl, že 13. října dal vědět o stavu prezidenta Zemana a jeho rozhodnutí svolat sněmovnu na 8. listopadu premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ten to však popřel.

„Pan kancléř nemluví pravdu, nic mi neřekl,“ sdělil webu iRozhlas.cz.

O návštěvě předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u prezidenta hospitalizovaného v Ústřední vojenské nemocnici podle Babiše nepadlo ani slovo.

Mynář už v minulém týdnu, když se objevily spekulace o Zemanově zdravotním stavu a pravosti podpisu, sliboval vyvrátit údajné lži. K tomu nicméně nedošlo a Mynář místo toho obhajoval své chování v pozici kancléře v době prezidentovy hospitalizace.

Jak oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na začátku tohoto týdne na základě informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), prezident není schopen výkonu pracovních povinností.

Kromě toho právě uvedl, že o stavu prezidenta Miloše Zemana byl vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář informován již 13. října.

Přestože prezidentská kancelář věděla, že Zeman aktuálně není schopen vykonávat jakékoliv pracovní povinnosti, veřejnost neinformovala a navzdory prezidentově stavu umožnila, aby jej den nato navštívil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který následně oznámil, že Zeman podepsal svolání Sněmovny na 8. listopadu.

Premiér Babiš vyzval Mynáře k rezignaci na funkci. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by ho Babiš odvolal sám. Poradce prezidenta Martin Nejedlý pak přijde o diplomatický pas.

Video zobrazuje Zemana, jak na nemocničním lůžku podepisuje dokument. U něj stojí další lidé – Vratislav Mynář, Radek Vondráček a také prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský – kteří jsou v civilních oblecích a nemají zakryté dýchací cesty, přestože Ústřední vojenská nemocnice vyžaduje povinné nošení respirátorů ve vnitřních prostorách.

Záznam tak dokazuje, že Zemanův podpis není falešný, nicméně datum bylo na dokument doplněno až později. (pel)

ÚVN: Prezident Zeman není schopen vykonávat funkci. Senát začne řešit odebrání pravomocí

Hospitalizace Zemana se může protáhnout na týdny: Hrad opět jeho stav tají

Naštvaní lidé demonstrovali u Hradu a před ÚVN proti utajování zdravotního stavu Zemana

Hospitalizace Zemana se může protáhnout na týdny: Hrad opět jeho stav tají