Prezidenta Miloše Zemana znovu hospitalizovali v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Prezidenta Miloše Zemana znovu hospitalizovali v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) ve Střešovicích. Prezident byl bezvládný, při vykládání ze sanitky mu podpírali hlavu a měl zavřené oči. Hrad opět jeho zdravotní stav utajuje. Hospitalizace by se však mohla protáhnout až na několik týdnů, což by zkomplikovalo i povolební vyjednávání. 

Zemana odvezla sanitka ze zámku v Lánech v neděli krátce po poledni, chvíli po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Podle zdrojů MF DNES se prezidentův stav podařilo stabilizovat. Mluvčí upřesnila, že je prezident na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny.

Hrad opět jeho zdravotní stav utajuje.

Mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že Zeman na základě doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala souhlasil s hospitalizací v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

„Zdvořile si dovoluji požádat, zejména politiky a novináře, o citlivý přístup k hospitalizaci pana prezidenta. Každý můžeme onemocnět, pak má být na prvním místě lidskost, přání brzkého uzdravení. K tomu nás vede víra i svědomí,“ napsal na Twitteru.

Ředitel nemocnice a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral uvedl, že nemá prezidentův souhlas se zveřejněním diagnózy. Řekl pouze, že Zeman je hospitalizován v souvislosti s chronickým onemocněním, se kterým ho léčí.

Specializací Zavorala je gastroenterologie. Zabývá se tak nemocemi žaludku, střev, jater a dalších částí trávicího systému. Oficiální informace z Ústřední vojenské nemocnice uvádějí, že prezident dostává péči na pracovišti intenzivní medicíny.

Hrad tvrdí, že zdravotní stav prezidentovi nebrání ve výkonu mandátu. Hospitalizace by se však mohla protáhnout až na několik týdnů, což by zkomplikovalo i povolební vyjednávání.

Zeman se léčí s cukrovkou a neuropatií dolních končetin, kvůli níž začal letos používat invalidní vozík.

V ÚVN už byl hospitalizován letos v září, propustili ho po osmi dnech. I tehdy Hrad zdravotní stav prezidenta utajoval.

Podle exprezidenta Václava Klause souvisí Zemanovy současné problémy s játry a jeho životním stylem.

Zemana v neděli před převozem do nemocnice navštívil na zámku v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO). Další politici, kteří by chtěli s hlavou státu jednat ohledně povolebního uspořádání, zatím vyčkávají.

Podle hradního mluvčího Ovčáčka Zemanova hospitalizace povolební vyjednávání a ústavní situaci nijak neohrožuje. (pel)

Prezident Miloš Zeman je nemocný, zrušil domluvený program. Odvolil v Lánech

Vtipkujícího Zemana propustili po 8 dnech z nemocnice. Označil se za „draslíkového muže“

Hrad po 2 dnech přestal tajit informace o zdraví prezidenta: Zeman je unavený a dehydratovaný