Prezident Miloš Zeman je nemocný, zrušil domluvený program. Odvolil v Lánech.

Prezident Miloš Zeman je nemocný, ruší domluvený program, přiznal Hrad. Prezidentská kancelář zrušila ze zdravotních důvodů účast prezidenta Miloše Zemana v nedělní povolební debatě na CNN Prima News.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nevyloučil ani odložení avizované nedělní schůzky s předsedou hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem.

„Pana prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, který je ošetřujícím lékařem pana prezidenta. Pan profesor doporučil panu prezidentovi, aby omezil pracovní aktivity, které má naplánovány,“ uvedl Ovčáček.

„Pana prezidenta to nesmírně mrzí, musí zrušit účast v nedělní Partii na Primě,“ dodal.

Zeman také zrušil možnost volit osobně ve volební místnosti. Na doporučení svého ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala odvolil Zeman ve volbách do Sněmovny na zámku v Lánech.

Prezident ČR sehrává významnou roli při povolebním vytváření nové vlády. Je to hlava státu, kdo politiky pověřuje sestavením vlády.

Ovčáček na Rádiu Z uvedl, že „onemocnění může potkat každého z nás“.

„Pana prezidenta nebudeme nikde ukazovat. Důležité je aby nabral síly, aby mohl přispět k řešení situace po volbách,“ prohlásil.

Prezident Zeman je 14 dnů ve stavu nemocných, ale současný stav ho neomezuje ve výkonu ústavních povinností, informoval dále Ovčáček.

Zeman podle mluvčího nyní na zámku v Lánech nabírá síly, pravidelně k němu jezdí jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral. Spekulace o vážném stavu prezidenta označil Ovčáček za fámy a dezinformace.

„Musíme si uvědomit, že panu prezidentovi je 77 let, to už je věk stáří a to se prostě musí některé neduhy objevit,“ doplnil Ovčáček. (sfr)