Prezident Miloš Zeman, kterého v úterý hospitalizovali v nemocnici, trpí dehydratací a mírným vyčerpáním, ale není ohrožen na životě. (Ilustrační foto: Hrad)

Hrad po 2 dnech zveřejnil utajované informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, který byl v úterý hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích (ÚVN). Vyšetření ukázala, že prezident nemá problémy, které by ho ohrožovaly na životě. Trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. 

Informoval o tom Hrad.

„Vyšetření nezjistila žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě. Prezident republiky podle zjištění lékařů trpí dehydratací a mírným vyčerpáním,“ uvedl mluvčí Hrad Jiří Ovčáček.

Doplnil, že Zeman do nemocnice nastoupil plánovaně. Lékaři mu provedli zevrubné zdravotní vyšetření: CT, sonografii a krevní odběry.

U cukrovky, o které Zeman v roce 2017 prohlásil, že mu „odešla“, podle Ovčáčka lékaři žádné nadlimitní hodnoty nezjistili. Naopak neuropatie dolních končetin, kvůli které letos prezident přesídlil na invalidní vozík, přetrvává.

Podle Ovčáčka Zeman dokončí rekondiční pobyt zahrnující infuze a v příštím týdnu by měl mít běžný pracovní program.

Hrad od úterního převozu prezidenta do nemocnice o jeho zdravotním stavu mlčel a veřejnosti nepodával žádné informace, což vyvolávalo spekulace. (pel)

Ohrožení prezidenti: Zeman i Klaus museli být hospitalizováni v nemocnici