U Pražského hradu a před Ústřední vojenskou nemocnicí protestovaly stovky lidí proti utajování zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana.

Naštvaným lidem v Česku došla trpělivost s chováním Hradu, který veřejnosti utajuje zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. V sobotu navečer demonstrovaly zhruba dvě stovky lidí na pražském Hradčanském náměstí, v neděli pak zase přímo u areálu Ústřední vojenské nemocnice, kde se Zeman léčí. Protestujícím vadí, jak Kancelář prezidenta republiky neinformuje o aktuálním stavu hlavy státu.

„Hradní sebranka mlčí, doktoři mlčí, nikdo neví, v jakém stavu je prezident této země a hradní mafie si mezitím vodí na JIP vybrané návštěvy, jmenuje soudce a neřeší povolební situaci. Jsme občané a máme toho dost! Přijďte v neděli na 12 hodinu do areálu Ústřední Vojenské nemocnice na procházku, dát si vinnou klobásku nebo meruňkovou buchtu,“ uvedli k akci organizátoři na Facebooku.

Zároveň však upozornili, že nikoho nenavádí k neoprávněnému vniknutí, ohrožení veřejného pořádku ani žádnému jinému trestnému činu ani přestupku.

Nedělního protestu se zúčastnily asi dvě desítky lidí, proběhl v klidu a trval necelou půlhodinu.

K plánované akce se vyjádřil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Organizovat v neděli demonstraci v areálu ÚVN, kde se léčí pan prezident, považuji za mimořádně ohavné. Padáme do hluboké temnoty. Ale ač se zlo snaží vše ovládnout, dobrá srdce této země odolají. Jsou naší nadějí,“ napsal hradní mluvčí na Twitter.

Na protestní akci na pražském Hradčanském náměstí přišlo asi 500 lidí.

Organizátorka Edita Šramotová měla původně v plánu protest uskutečnit přímo před Kanceláří prezidenta republiky, na druhém nádvoří Pražského hradu. Kvůli vysokému zájmu se však lidé sešli na Hradčanském náměstí.

Účastníci třímali transparenty s nápisy jako „Hradní (z)rádci táhněte do Moskvy“, „Pozor na zlé tváře z prezidentské kanceláře nebo „Je nutná deratizace Hradu“.

Zemana odvezla sanitka ze zámku v Lánech minulou neděli krátce po poledni, chvíli po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Hrad okolo zdravotního stavu hlavy státu mlží.

Zemana v nemocnici navštívil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), který prohlásil, že prezident je schopen vykonávat úřad.

Nemocnice se proti jeho návštěvě následně ohradila, stalo se tak bez vědomí ošetřujícího lékaře. (pel)

Vtipkujícího Zemana propustili po 8 dnech z nemocnice. Označil se za „draslíkového muže“

Vtipkujícího Zemana propustili po 8 dnech z nemocnice. Označil se za „draslíkového muže“

Vtipkujícího Zemana propustili po 8 dnech z nemocnice. Označil se za „draslíkového muže“