Prezident Miloš Zeman není podle lékařů Ústřední vojenské nemocnice schopen vykonávat funkci. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman není podle lékařů Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) schopen vykonávat funkci. Oznámil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který má k dispozici stanovisko lékařů ke zdravotnímu stavu Zemana. Senát podle něj začne řešit odebrání pravomocí.

Podle Vystrčila dle názoru nemocnice není Miloš Zeman v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Dlouhodobou prognózu hodnotí ÚVN jako krajně nejistá a Zemanův návrat do funkce málo pravděpodobný.

Vystrčil dále upozornil, že o stavu prezidenta Miloše Zemana byl vedoucí jeho kanceláře Vratislav Mynář informován již 13. října, tedy minulou středu.

O den později přitom Zemana navštívil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Kolem návštěvy se vyrojily pochybnosti, protože Vondráček nejprve tvrdil, že ho za prezidentem dovezl Mynář, později zase Zemanova ochranka.

Vondráček tehdy navíc řekl, že s prezidentem hovořil, ten prý vtipkoval a podepsal mu dokument ke svolání sněmovny na 8. listopadu.

Podle vedení Senátu není kvůli zprávě ÚVN o zdravotním stavu Zemana možný jiný postup než aktivace článku 66 Ústavy, kterým pravomoci prezidenta přecházejí na předsedu vlády a předsedu sněmovny.

Zástupci vedení Senátu se sejdou s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

ÚVN odeslala Vystrčilovi odpověď na jeho žádost týkající se zdravotní kondice prezidenta v pondělí ráno. Obsah odpovědi kvůli dodržování zákona nemocnice nezveřejnila.

Hradní kancléř Vratislav Mynář postup Vystrčila kritizoval s tím, že „šéf Senátu vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění“. Označil to za pokrytectví a snahu zbavit Zemana výkonu pravomocí.

Zeman je v nemocnici od 10. října, kdy byl krátce po poledni převezen z Lán po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a hospitalizován.

Hrad okolo zdravotního stavu hlavy státu mlží. Kancelář prezidenta však veřejnost opakovaně utvrzovala, že zdravotní stav prezidentovi nebrání ve výkonu mandátu.

Spekuluje se nicméně, že prezident má vážně nemocná játra a že je závislý na vnějším oběhovém systému, kterým se mu čistí krev.

Zeman se léčí s cukrovkou a neuropatií dolních končetin, kvůli níž začal letos používat invalidní vozík. (pel)

Naštvaní lidé demonstrovali u Hradu a před ÚVN proti utajování zdravotního stavu Zemana

Zemana bude v ÚVN střežit policie. Vondráček se do nemocnice tajně propašoval

Zeman potřebuje klid a nabrat síly, řekla jeho manželka. Prezident svolal sněmovnu na 8. listopadu

Hospitalizace Zemana se může protáhnout na týdny: Hrad opět jeho stav tají