Manželka prezidenta Ivana Zemanová informovala, že prezident je nemocný a podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman podle své manželky Ivany potřebuje klid. Jeho léčba prý vyžaduje čas a hlava státu musí znovu nabrat síly. Spekulace o zdravotním stavu považuje za neetické. Úvodní zasedání nové sněmovny svolá Zeman na 8. listopadu. 

„Ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil,” řekla Ivana Zemanová, kterou na tiskové konferenci doprovodila dcera Kateřina.

Hovořila o „nečekaném onemocnění” a obavách, které coby manželka cítí. Veřejnost požádala o trpělivost. Zdraví každého člověka označila za citlivou a vážnou věc.

Prezident je znovu hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) ve Střešovicích, kam byl převezen v neděli krátce po poledni po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Hrad okolo zdravotního stavu hlavy státu mlží. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček až minulý pátek přiznal, že je Zeman nemocný už dva týdny.

Kancelář prezidenta však tvrdí, že zdravotní stav prezidentovi nebrání ve výkonu mandátu. Hospitalizace by se však mohla protáhnout až na několik týdnů, což by zkomplikovalo i povolební vyjednávání.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) nicméně Zemana navštívil v nemocnici, informoval server Aktuálně.cz.

Zeman podle něj potvrdil, že svolá úvodní zasedání nové sněmovny na 8. listopadu, což je rovněž poslední termín pro její úvodní zasedání.

Koho prezident pověří sestavením vlády, však Vondráčkovi nesdělil. Zeman podle něj ale normálně komunikuje a vtipkoval. Vondráček dále řekl, že prezident je schopen svou funkci vykonávat. (pel)