Prezidenta Zemana bude v nemocnici hlídat policie. Šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO) na oddělení JIP někdo tajně propašoval. (Ilustrační foto: Twitter)

Prezidenta Miloše Zemana bude v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) střežit policie. Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) se tajně propašoval do nemocnice na oddělení JIP a měl přitom obejít souhlas lékařů. Zemana prý navštívil na jeho „zprostředkovanou žádost“ a dovedla ho tam přímo prezidentova ochranka. Ta to však popřela. 

Policie navíc podle Seznam Zprávy začne prověřovat, zda někdo nezfalšoval prezidentův podpis.

Původně přitom byly informace, že Vondráčka do nemocnice přivedl kancléř Mynář.

„Vojenská fakultní nemocnice Praha potvrzuje, že nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR  na jednotku intenzivní péče předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Radka Vondráčka,“ zveřejnila ÚVN v prohlášení.

Prezidenta navštěvuje podle nemocnice vzhledem k jeho zdravotnímu stavu pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které pan předseda Radek Vondráček v době návštěvy nepatřil.

„Tento neoprávněný vstup eviduje ÚVN jako tzv. nežádoucí událost, která bude prověřena v rámci interního šetření nemocnice. ÚVN rovněž nemůže potvrdit v médiích prezentovaný průběh a obsah setkání, neboť mu nebyl přítomen nikdo ze zdravotnického personálu ÚVN,“ sdělila dále nemocnice.

Narážela tak na Vondráčkova slova o tom, že prezident byl v dobré kondici a vtipkoval. Vondráček dále řekl, že prezident je schopen svou funkci vykonávat.

Vondráček se s prezidentem údajně bavil i o řešení povolební situace.

„Pouze mi řekl, že se můžu spolehnout na to, že bude originální,“ řekl Vondráček České televizi.

Nemocnice se ale proti slovům hodnotícím prezidentův zdravotní stav distancovala s tím, že ten sděluje jen nejbližším osobám Miloše Zemana.

Zfalšoval někdo prezidentův podpis? 

Zemana tak bude nově v nemocnici střežit policie.

„Policie České republiky vyhoví požadavku ÚVN Praha a od tohoto okamžiku nebude ze strany ochránců umožněn přímý kontakt prezidenta republiky s žádnou osobou, která předem neobdržela souhlas ošetřujícího lékaře s návštěvou,“ oznámila Policie ČR na Twitteru.

Podle informací Seznam Zprávy navíc policisté začnou prověřovat, zda někdo nepadělal prezidentův podpis.

Objevily se totiž spekulace, že podpis prezidenta Miloše Zemana na listině, kterou se svolává zasedání Poslanecké sněmovny na 8. listopadu 2021, není pravý.

Neznámý oznamovatel v trestním oznámení zmiňuje listinu, kterou se svolává zasedání parlamentu na 8. listopadu 2021 a kterou prezentoval v médiích právě předseda Sněmovny Radek Vondráček

„Podpis připojený na této listině nicméně neodpovídá veřejně známému podpisu Ing. Miloše Zemana. Důvodně se proto domnívám, že tato listina nebyla podepsána prezidentem republiky Ing. Milošem Zemanem, nýbrž osobou, která si protiprávně uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta republiky se vydává, rovněž se domnívám, že byl podpis prezidenta republiky na této listině padělán,“ stojí v oznámení.

Oznamovatel proto navrhuje, aby byl vyslechnut prezident Zeman, předseda Sněmovny Vondáček, ale i protokolář Vladimír Kruliš, Zemanova manželka Ivana Zemanová, prezidentova ochranka i další osoby.

Prezident je znovu hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) ve Střešovicích, kam byl převezen v neděli krátce po poledni po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Ani ten podle iDnes.cz o Vondráčkově návštěvě u prezidenta prý nevěděl. Uvedl, že to byla chyba. (pel)

Zeman potřebuje klid a nabrat síly, řekla jeho manželka. Prezident svolal sněmovnu na 8. listopadu

Cukrovkář Zeman obědval v ÚVN buchty s tvarohem. A potom si dá klobásu

Hospitalizace Zemana se může protáhnout na týdny: Hrad opět jeho stav tají