Vláda hodlá dočasně zrušit DPH u plynu i elektřiny na listopad a prosinec 2021. (Ilustrační foto)

Stát, resp. dosluhující Babišova vláda se snaží zkrotit skokové zdražování energií. Dočasně zruší daň z přidané hodnoty (DPH) u plynu i elektřiny na listopad a prosinec 2021. Zároveň domácnostem se spotřebou do tří megawatthodin odpustí poplatek za obnovitelné zdroje.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Rostoucí ceny energie a plynu vyžadují okamžitou reakci. Díky generálnímu pardonu zavedeme nulovou DPH na tyto komodity pro listopad a prosinec 2021. Domácnost, která za elektřinu zaplatí 1 000 Kč měsíčně, ve vyúčtování ušetří jen za listopad a prosinec zhruba 350 Kč,“ napsala šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) na Twitteru.

Doplnila, že zvyšování cen těchto klíčových komodit by tak domácnosti a neplátci DPH měli pocítit podstatně méně nebo vůbec.

Ministryně má dále podle rozhodnutí vlády požádat evropský výbor pro DPH, aby ČR povolil trvale snížit sazbu daně u energií. Vedle toho má  Schillerová ještě také podle vlády oslovit komisaře EU pro hospodářství Paola Gentiloniho s možností vyjednat nulovou sazbu DPH u energií.

Na generální pardon by pak měla od 1. ledna 2022 navázat novela zákona o DPH, která nulovou DPH prodlouží na potřebně dlouhou dobu.

„Jedná se nepochybně o zcela mimořádnou situaci, na kterou musí jakákoliv zodpovědná vláda okamžitě reagovat. Podobně jako u respirátorů, kde se snížení DPH okamžitě promítlo do cen pro konečné spotřebitele, chceme podpořit české domácnosti zavedením nulové sazby DPH na elektrickou energii,“ dodala Schillerová.

Odhadovaný fiskální dopad při snížení sazby daně z 21 procent na 0 procent za jeden kalendářní měsíc se u dodání elektřiny a plynu pohybuje ve výši 2,08 miliardy korun.

Vláda zároveň schválila, že domácnostem s průměrnou spotřebou do tří megawatthodin bude odpuštěn poplatek za obnovitelné zdroje. Jde o částku maximálně 1 500 korun za rok.

Týkat se to bude zhruba 5,3 milionu odběrných míst, z toho zhruba 4,3 milionu domácností. Zbytek jsou například chaty a chalupy.

Stát na specifickou podporu vyčlení maximálně 8 miliard korun. (pel)

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala