Pět zemí Evropské unie včetně Česka požaduje pro Evropské komisi řešení raketového růstu cen energií. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko a další 4 země Evropské unie (EU) požadují, aby Brusel reagoval na raketově rostoucí ceny energií. Chtějí třeba lepší koordinaci nákupu a budování strategických rezerv plynu, reformu trhu s elektřinou nebo snížení závislosti na dovozu energií.

Státy také chtějí předejít nepředvídatelnému růstu cen emisních povolenek. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans přitom odmítl, že za rychlým tempem růstu cen energií jsou výkyvy na trhu s povolenkami.

Společnou výzvu podepsaly Česko, Řecko, Rumunsko, Francie a Španělsko.

EU by podle nich měla zjistit, proč jsou současné smlouvy na dodávky plynu nedostatečné a zároveň budovat rezervy plynu. Unijní země mají také lépe koordinovat nákupy plynu, aby měly lepší vyjednávací pozici

Pětice států požaduje také reformu trhu s elektřinou, aby cena pro spotřebitele více odpovídala nákladům na její výrobu v jednotlivých zemích. V současnosti je totiž cena elektřiny na unijním trhu svázána s cenou plynu. To by ráda změnila Francie, ale jiné státy v čele s Německem se k reformě stavějí spíše skepticky.

Eurokomisařka Kadri Simsonová nedávno uvedla, že všechny země mohou ke zmírnění dopadů současného vývoje použít standardní nástroje v podobě úprav daně z přidané hodnoty či spotřebních daní, případně přímo podpořit spotřebitele.

Komise podle ní zároveň přijde s návrhem možností, kterými by šlo situaci řešit i na celoevropské úrovni. (pel)

Brusel rekordně zdražuje elektřinu: Ceny emisních povolenek v EU vyskočily nad 60 eur za tunu

Brusel reaguje na růst cen energií. Babišova vláda přispěje na účty lidem s nízkým příjmem