Stát si musí na zvyšování důchodů v příštím roce půjčit 36 miliard. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda slibuje v Česku zvyšování důchodů, ale nemá na to peníze. V roce 2022 si na penze stát bude muset půjčit více než 36 miliard korun. Tolik totiž činí rozdíl mezi příjmy z důchodového pojištění a výdaji na penze podle návrhu státního rozpočtu pro příští rok, který předložilo ministerstvo financí. 

Upozornila na to Česká televize.

Důvodem je hlavně rychlý růst penzí v příštím roce, ale také propad ekonomiky zapříčiněný koronavirovou epidemií, respektive restriktivními opatřeními vlády vůči obyvatelstvu i podnikatelské sféře.

Náklady na důchody tvoří už teď víc než čtvrtinu všech výdajů státního rozpočtu.

Na konci července roku 2021 byl pomyslný účet tuzemského penzijního systému v deficitu 7,2 miliardy. To znamená, že poplatníci (zaměstnanci, zaměstnavatelé, živnostníci a fyzické osoby) odvedli státu na důchodovém pojištění o 7,2 miliardy méně, než bylo vyplaceno na důchodech.

Na důchodech se letos dosud vyplatilo cca 314 miliard korun. To je o 15 miliard korun víc než loni za stejné období. Příjmy dosáhly cca 307 miliard korun, meziročně o 28 miliard korun více.

Na konci roku 2019 byl přitom v přebytku 16,44 miliardy korun.

Příjmy zahrnují povinné odvody i dobrovolné pojištění. V červenci roku 2021 dosáhly příjmy 307,29 miliardy korun.

Sněmovna navíc v červenci schválila zvýšení průměrného důchodu o 300 korun měsíčně nad zákonné minimum.

Všem důchodcům v Česku se tak od ledna 2022 zvýší důchody nejméně o 650 korun. Další navýšení pak bude záviset na jejich odpracované době a výši odvodů. Průměrně penze stoupnou o 805 korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že Česko si může vyšší zadlužení kvůli důchodům dovolit. V kampani navíc jeho hnutí slibuje voličům důchody až 20 tisíc korun.

Jak informovala ČT, zatímco letos má být důchodový účet v minusu 24 miliard korun, v příštím roce plánuje ministerstvo financí víc než 36 miliard. Penzijní systém bude přitom v deficitu i v dalších letech.

Mimo jiné i proto, že od roku 2023 stát začne vyplácet 500 korun za každé vychované dítě. To prohloubí důchodový deficit o dalších 18 miliard ročně.

Odborníci přitom opakovaně varují, že stávající penzijní systém v ČR je dlouhodobě neudržitelný. Důchodový systém označila za neudržitelný Národní rozpočtová rada nebo OECD. (pel)

Důchodový systém ČR skončil v deficitu přes 7 miliard. Na penze šlo letos dosud 314 miliard

Důchody se podle Maláčové od ledna zvýší nejméně o 650 Kč. Průměrně stoupnou o 805 Kč