Všem důchodcům v Česku se od ledna 2022 zvýší důchody nejméně o 650 korun. (Ilustrační foto: ČSSD)

Všem důchodcům v Česku se od ledna 2022 zvýší důchody nejméně o 650 korun. Další navýšení pak bude záviset na jejich odpracované době a výši odvodů. Průměrně penze stoupnou o 805 korun.

Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Důchody jsou nízké, vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno. Proto jsem o bonus k valorizaci bojovala ze všech sil už s předstihem. Nechtěla jsem dopustit, aby se to nestihlo schválit včas,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Dále připomněla, že důchody se v době, kdy je ministryní, zvyšovaly v průměru každoročně o 900 korun. Loni navíc penzisté získali vánoční bonus ve výši 5 tisíc korun.

„Tentokrát je ale zákonná valorizace nižší, než byla v předchozích letech. Do výpočtu se totiž promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí. Už proto jsem ráda za to, že se mi podařilo prosadit mimořádné navýšení o 300 korun,“ uvedla Maláčová.

Navýšení penzí tak bude vyšší, než se očekávalo. Důchody budou po zvýšení o zmíněných 805 korun dosahovat v průměru 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy.

V průměru důchody od začátku roku vzrostou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta.

Otazník totiž dosud visel nad výpočtem zákonem stanoveného navýšení. To vychází z dat statistického úřadu a podle MPSV ho bylo možné definitivně dopočítat až nyní.

Podle dřívějších odhadů měla starobní penze růst podle zákonných pravidel o 458 korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) koncem srpna uvedla, že to bude 497 korun.

Důchody se skládají ze dvou částí. Pevná solidární část je pro všechny stejná a odpovídá desetině průměrné mzdy. V letošním roce činí 3 550 korun.

Zásluhová část se pak vypočítá podle odvodů a odpracovaných let. Ministerstvo práce navrhuje, aby solidární díl stoupl všem o 350 korun. S třísetkorunovým měsíčním bonusem by si tak všichni důchodci přilepšili o 650 korun.

Zásluhový díl by se jim pak podle plánů ministerstva měl navýšit o 1,3 procenta. Průměrná starobní penze by se zvedla podle zákona o 505 korun, s příspěvkem 300 korun tedy dohromady o 805 korun. (pel)

Důchodový systém ČR je stále v mínusu: V pololetí skončil v deficitu 9 miliard