Německo výrazně zaostává za vlastními klimatickými cíli i Pařížskou dohodou. V zemi tak hrozí zdražení benzinu a nafty.

Německo výrazně zaostává za vlastními klimatickými cíli i Pařížskou dohodou o klimatu z roku 2015. Podle výpočtů odborníků tak hrozí zdražení benzinu a nafty v zemi až o 70 centů (zhruba 18 korun). Německo přitom loni odsouhlasilo tzv. uhlíkovou daň, podle které lidé za pohonné hmoty kvůli emisím připlácejí navíc 7 až 8 centů za litr. 

Upozornil na to server iDnes.cz.

O plnění klimatických cílů a navrhovaných opatřeních v této oblasti informuje německá vláda každé 2 roky v materiálu „Projektionsbericht“.

Zatím nejnovější zpráva měla být zveřejněna už v březnu, ale kvůli koronaviru a nutnosti koordinace mezi jednotlivými ministerstvy a EU ještě nebyla publikována.

Podle zprávy deníku Handelsblatt, který má mít k dispozici koncept dokumentu, ale Německo nesplní své klimatické cíle v odvětví dopravy v roce 2021 o 7 milionů tun a v roce 2022 dokonce o 20 milionů tun.

Podle výpočtů odborníků tak hrozí zdražení benziny a nafty v zemi až o 70 centů (zhruba 18 korun).

Jak připomněl iDnes.cz, Německo přitom loni odsouhlasilo tzv. uhlíkovou daň v aktuální výši 25 eur za tunu. Ta se připočítává ke všemu, co způsobuje emise oxidu uhličitého.

Konkrétně u pohonných hmot si lidé kvůli toho připlácejí 7 až 8 centů za litr.

Že Německo v plnění klimatických cílů selhalo, přiznala letos v červenci i kancléřka Angela Merkelová. Připustila, že Německo nevyvinulo dostatečnou snahu k dosažení klimatických cílů, které stanovila Pařížská dohoda.

Pařížská dohoda byla přijata v rámci Úmluvy OSN o změně klimatu v prosinci 2015. Jejím cílem je zabránit tomu, aby nárůst globální teploty nepřekročil hranici 1,5 °C. Toho má být dosaženo zejména snižováním emisí skleníkových plynů.

Letos v květnu přitom vláda Angely Merkelová schválila novou, ambicióznější strategii. Do roku 2030 má země v plánu snížit emise o 65 procent proti roku 1990.

Uhlíkové neutrality tak dosáhne v roce 2045, tedy o 5 let dříve než původní plán. EU počítá s klimatickou neutralitou v roce 2050 a snížením emisí o 55 procent do roku 2030. (pel)

Německo v plnění klimatických cílů selhalo, nasypala si popel na hlavu Merkelová

Německo chce v ochraně klimatu předběhnout EU: Emise sníží o 65 procent