V Litvě se vzbouřili migranti zadržení v uprchlickém táboře. Místní obyvatelé blokují výstavbu dalšího tábora.

Migranti v Litvě, které úřady zadržely po nelegálním přechodu bělorusko-litevské hranice, se bouří. Začali držet protestní hladovku a nutí hladovět i děti. Chtějí, aby byli propuštěni. V okolí vojenského prostoru Rudninkai u Vilniusu naopak povstali místní obyvatelé a blokují výstavbu dalšího tábora pro přistěhovalce. 

V posledních týdnech proudí do Litvy z Běloruska tisíce nelegálních běženců. Parlament proto schválil zákon, podle kterého nově může hromadně zadržovat žadatele o azyl a zároveň omezí jejich právo odvolat se.

Migranti z uprchlického tábora v bývalé škole v Alytausském okresu proti zadržení protestují a začali držet protestní hladovku. Jídlo odepírají i dětem. Požadují propuštění z centra.

Podle tamního starosty se situace vyostřila po návštěvě televizního štábu, kdy uprchlíci naběhli před kamery a začali skandovat „Freedom“ (svoboda) a vynucovat si požadavky, které místní úřady nemohly splnit.

Protože přistěhovalci bránili pracovníkům v úklidu a také tam nyní není pro uklízeče bezpečno, v táboře se navíc prudce zhoršily hygienické podmínky.

V okolí vojenského prostoru Rudninkai u Vilniusu naopak povstali místní obyvatelé a blokují výstavbu tábora pro 1 500 přistěhovalců. Účastníci blokády brání v jízdě nákladním vozům se stany a dalším zařízením.

Od začátku letošního roku zadrželi na bělorusko-litevské hranici více než 2 700 migrantů, což je mnohonásobně více, než za celý loňský rok.

Litva viní Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně umožňuje migrantům přecházet přes společnou hranici, která je současně vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob.

Litva již začala na hranici s Běloruskem budovat 550 kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má příliv migrantů zastavit. Výstavba ale musela být přerušena, protože Litvě došel žiletkový drát z armádních zásob.

Posily k ostraze litevských hranic vyslala agentura EU pro ochranu hranic (Frontex).

Česká republika pak v minulém týdnu poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kterou uhradilo ministerstvo vnitra ČR.

Šlo o 2 nákladní vozy s materiální humanitární pomocí, zahrnující 20 stanů, 100 skládacích lůžek s matrací, 500 dek, 20 topidel a 500 spacích pytlů v hodnotě 3,2 milionu korun. (pel)

Litva chce zabránit přívalu uprchlíků: Nově může migranty hromadně zadržovat

Česká republika poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kam proudí z Běloruska