Litva schválila zákon, podle kterého nově může migranty hromadně zadržovat. (Ilustrační foto)

Litva chce stůj, co stůj zabránit přívalu stovek uprchlíků, kteří v poslední době atakují litevské hranice. Tamní parlament schválil zákon, podle kterého nově může hromadně zadržovat žadatele o azyl a zároveň omezí jejich právo odvolat se. 

Litva před několika dny obvinila běloruského prezidenta Alexandera Lukašenka a jeho vládu, že do Litvy posílá organizovaně přistěhovalce z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí či z Afriky.

Tvrdí, že Bělorusko pouští migranty schválně v rámci taktiky tzv. hybridní agrese. Ta se podle usnesení může dále rozvíjet a stát se základem pro nové hrozby v souvislosti s připravovaným rusko-běloruským vojenským cvičením Západ.

Premiérka Ingrida Šimonytéová v minulém týdnu také naznačila, že Bělorusko nabízí migrantům lety do Minsku z Bagdádu a možná také z Istanbulu.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis vyzval Evropskou unii, aby zvážila zavedení dalších sankcí vůči Bělorusku. Minsk podle něj „migranty využívá jako politickou zbraň a prostředek nátlaku na EU za předchozí postihy“.

Podle posledních údajů litevské pohraniční stráže letos hranici z Běloruska do Litvy překročilo téměř 1 700 ilegálních přistěhovalců, což je proti loňskému roku více než dvacetinásobek. Z toho navíc 1 057 přišlo v červenci. (pel)

Na hranice Litvy útočí stovky migrantů. Země začala stavět plot s ostnatým drátem