Litva se potýká s přívalem nelegálních běženců. Začala na hranicích stavět plot s ostnatým drátem. (Ilustrační foto)

Litevské hranice se v poslední době se potýkají s náporem migrantů. Litva tvrdí, že vláda běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka posílá běžence z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí či z Afriky organizovaně do Evropské unie (EU). V tomto týdnu Litva začala stavět na hranicích s Běloruskem plot s ostnatým drátem. 

Brusel proto povolal do akce Agenturu EU pro ochranu hranic (Frontex).

„Litevská hranice je naší společnou vnější hranicí a Frontex je připraven pomoci tam, kde je to potřeba,“ uvedl výkonný ředitel Frontexu Fabrice Leggeri po jednání s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou.

Na akci, která na litevských hranicích odstartovala před několika dny, se podílí přes 10 pohraničníků s hlídkovacími auty. V příštím týdnu bude jejich počet více než zdvojnásoben.

Kromě toho Polsko hodlá do oblasti vyslat hlídkovací vrtulník a ve hře je i nasazení helikoptéry z Německa.

Litva, která poskytla útočiště mnohým běloruským opozičním politikům, tvrdí, že vláda prezidenta Alexandra Lukašenka posílá běžence organizovaně do EU.

Jít má hlavně o migranty z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí či z Afriky.

V tomto týdnu navíc začala Litva stavět na hranicích s Běloruskem plot s ostnatým drátem, který má běžencům zabránit v nelegálním přechodu hranic.

Podle posledních zveřejněných údajů za poslední 2 měsíce hranici z Běloruska do Litvy překročilo více než 1 500 ilegálních přistěhovalců, což je proti loňskému roku více než dvacetinásobek.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko už před několika dny pohrozil, že jeho země neuzavře hranice a nestane se „táborem pro lidi utíkající z Afghánistánu, Íránu, Iráku, Sýrie, Libye a Tuniska“.

Lukašenko je také rozhodnut zastavit spolupráci s EU v oblasti migraci odplatou za sankce, které Brusel na Bělorusko uvalil za to, že si Minsk letos v květnu vynutil přistání letadla společnosti Ryanair.

Aeroplán letěl z Atén do Vilniusu a cestoval v něm běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič, kterého pak běloruské bezpečnostní složky zatkly. (pel)