Česká republika poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kam proudí z Běloruska. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Česká republika poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kam proudí z Běloruska. Materiální pomoc uhradilo ministerstvo vnitra ČR ze svého programu Pomoc na místě. Jde o dva nákladní vozy s materiální humanitární pomocí, zahrnující 20 stanů, 100 skládacích lůžek s matrací, 500 dek, 20 topidel a 500 spacích pytlů v hodnotě 3,2 milionu korun.

Pomoc odeslaná z České republiky má Litvě pomoci se zvládáním vlny ilegální migrace, která do země proudí z Běloruska.

Konvoj s pomocí by měl do Litvy dorazit v sobotu.

„Pro ČR je nepřijatelné využívání migrace jako nástroje tlaku na Evropskou unii nebo její jednotlivé členské státy,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„V žádném případě nechceme, aby situace na litevsko-běloruských hranicích eskalovala, a proto musí následovat naše rychlá pomoc“.

S materiální pomocí do Litvy vyrazili hasiči. Ministerstvo vnitra jedná o další finanční pomoci na ochranu litevských hranic.

Od začátku letošního roku zadrželi na bělorusko-litevské hranici 2228 migrantů, což je mnohonásobně více, než za celý loňský rok.

Litevský prezident Gitanas Nauséda podepsal zákon, který omezuje práva migrantů nelegálně překračující hranice Litvy s Běloruskem.  uvedla ve středu agentura TASS.

Litevský parlament minulý týden označil příliv migrantů přes Bělorusko za „hybridní agresi“.

Litva viní Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně umožňuje migrantům přecházet přes společnou hranici, která je současně vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob.

Litva již začala na hranici s Běloruskem budovat 550 kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má příliv migrantů zastavit. Posily k ostraze litevských hranic vyslala agentura EU pro ochranu hranic (Frontex). (sfr)