Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ze dne na den zbohatl. Bitcoin se vyšplhal na téměř 40 tisíc dolarů. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Bitcoin posiluje a vyskočil na závratných téměř 40 tisíc USD (871 800 korun). V Česku do kryptoměn investuje třeba ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten podle majetkového přiznání v roce 2020 vložil 118 tisíc korun do bitcoinu a etherea. 

Podle údajů serveru CoinDesk cena bitcoinu v noci na dnešek vystoupila až na 39 544 (861 861 korun), tedy na nejvyšší úroveň od 16. června.

Krátce před 8 hodinou středoevropského času se bitcoin prodával za zhruba 38 537 dolarů (839 913). Jeho cena si tak za posledních 24 hodin připisovala téměř 12 procent.

Čtyřicetitisícová hranice tedy zatím překonána nebyla, nicméně nechybělo k tomu příliš moc.

Ještě na počátku minulého týdne přitom nejznámější digitální měna zažila prudký sešup, když podruhé od začátku roku klesla pod 30 tisíc USD (653 850 korun). A nejznámější virtuální měna s sebou stáhla i další digitální platidla. Za 24 hodin přišel globální trh s kryptoměnami zhruba o 100 miliard USD (2,1 bilionu korun).

Kurzu v následujících dnech pomohlo nahoru vyjádření výrobce automobilů Tesla Elona Muska.

Ten poté, co v květnu svým rozhodnutím, že Tesla nebude přijímat platby v bitcoinech, rozkolísal kurz na čtvrtletní minimum, nyní naopak pomohl nejznámější měně po propadech k růstu. Oznámil totiž, že automobilka znovu začne znovu přijímat bitcoin.

K růstu přispěla i slova šéfa internetové společnosti Twitter Jacka Dorseyho, že bitcoin bude významnou součástí budoucnosti Twitteru.

Londýnský list City A.M. navíc v neděli s odvoláním na nejmenovaný zdroj informoval, že internetový obchod Amazon plánuje do konce roku začít přijímat bitcoinové platby.

Zatím absolutní rekord byl v případě bitcoinu stanoven v dubnu na 64 829 dolarů (1 412 948 korun). (pel)

Další Muskovy hry s bitcoinem: Tesla znovu začne přijímat platby v kryptoměnách

Sešup bitcoinu: Propadl se a stáhl i další kryptoměny. Trh se za den propadl o 2,1 bilionu