Automobilka amerického miliardáře Elona Muska se vrací k platbám v bitcoinech. A nejznámější kryptoměna hned reagovala růstem. (Ilustrační foto)

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk si dál hraje s bitcoinem. Poté, co v květnu svým rozhodnutím, že Tesla nebude přijímat platby v bitcoinech, rozkolísal kurz na čtvrtletní minimum, nyní naopak pomohl nejznámější měně po propadech k růstu. Oznámil totiž, že automobilka znovu začne znovu přijímat bitcoin.

„Tesla obnoví přijímání bitcoinů, je to velice pravděpodobné,“ uvedl Musk.

Během svého vystoupení rovněž uvedl, že sám drží kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin. Jeho firmy Tesla a SpaceX vlastní jen bitcoiny.

Na Muskovo vyjádření ihned reagovali investoři. Kurz bitcoinu totiž v posledních týdnech dost kolísá. V úterý 20. července se podruhé od začátku roku propadl pod 30 tisíc USD (653 670 korun). A nejznámější virtuální měna s sebou stáhla i další digitální platidla. Za 24 hodin přišel globální trh s kryptoměnami zhruba o 100 miliard USD (2,1 bilionu korun).

Když americký výrobce elektromobilů letos v únoru investoval do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun), kurz kryptoměny prudce posílil a začal lámat rekordy. Jedna virtuální mince se tehdy prodávala za více než 1 milion korun.

Poté však Musk v květnu svým rozhodnutím, že Tesla nebude přijímat platby v bitcoinech, rozkolísal kurz na čtvrtletní minimum. Miliardář tehdy uvedl, že důvodem ohledy na životní prostředí.

Nyní naopak Musk pomohl nejznámější digitální měně k růstu.

„Bitcoin se posunul více směrem k obnovitelným zdrojům, a to hlavně po uzavření čínských těžebních dolů, které byly poháněny tamními uhelnými elektrárnami. Potřebuji si však ještě potvrdit, že míra využití obnovitelných zdrojů je alespoň padesátiprocentní. Pokud tomu tak je a toto číslo se v čase ještě zvyšuje, bude Tesla znovu s největší pravděpodobností přijímat bitcoiny,“ řekl Musk.

V Česku do kryptoměn investuje třeba ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten podle majetkového přiznání v roce 2020 vložil 118 tisíc korun do bitcoinu a etherea. (pel)

Sešup bitcoinu: Propadl se a stáhl i další kryptoměny. Trh se za den propadl o 2,1 bilionu

Policie v Malajsii rozdrtila parním válcem přes 1 tisíc zařízení na těžbu bitcoinů

Musk rozkolísal kurz bitcoinu: Spadl na čtvrtletní minimum. Kryptoměna klesla o 150 tisíc korun

Čína a Musk poslali kryptoměny do kytek: Bitcoin klesl o 40 %. Padají i další kryptoměny