Policie v Malajsii rozdrtila parním válcem přes 1 000 zařízení na těžbu bitcoinů.

Policie v Malajsii rozdrtila parním válcem více než 1 tisíc zařízení na těžbu bitcoinů. Přístroje v hodnotě 5,3 milionu malajsijských ringgitů (27,3 milionu korun) zabavili policisté během zátahu proti nelegálnímu odběru elektřiny. 

Podle zástupce policejního komisaře Hakemala Hawariho těžaři zřejmě ukradli elektřinu za 2 miliony dolarů (43,5 milionu korun).

Těžit bitcoiny a celou řadu dalších kryptoměn je možné prostřednictvím speciálních aplikací. Počítačové programy používají předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

Energetické nároky na těžbu jsou však rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

Právě energetické nároky tak představují ten největší kámen úrazu.

Těžba kryptoměn v Malajsii není nelegální, platí tam ale přísné zákony týkající se spotřeby energie. Lidem, kteří manipulují s elektrickým vedením, hrozí podle zákona o dodávkách elektřiny pokuta až 100 tisíc ringgitů (přes 515 tisíc korun) a 5 let vězení.

Podle odhadů Cambridgského centra pro alternativní finance se Malajsie na celosvětové těžbě bitcoinů podílí z 3,44 procenta. To ji řadí mezi 10 největších těžařských destinací.

V Česku do kryptoměn investuje třeba ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten podle majetkového přiznání v roce 2020 vložil 118 tisíc korun do bitcoinu a etherea. (pel)

Sešup bitcoinu: Propadl se a stáhl i další kryptoměny. Trh se za den propadl o 2,1 bilionu