Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk zamával s kurzem bitcoinu. Klesl o 150 tisíc korun.

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk srazil svým dalším vyjádřením kurz bitcoinu na čtvrtletní minimum. Investoři se bitcoinu zbavují v reakci na Muskův tweet, kterým naznačil, že podnik zvažuje prodej svých bitcoinů. Hodnota nejznámější kryptoměny klesla v noci na pondělí o 7 tisíc dolarů (150 tisíc korun).

Když americký výrobce elektromobilů letos v únoru investoval do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun), kurz kryptoměny prudce posílil a začal lámat rekordy. Jedna virtuální mince se tehdy prodávala za více než 1 milion korun.

V minulém týdnu ale Musk oznámil, že jeho automobilka nebude přijímat platby za elektromobily v bitcoinech.

Podle Muska jsou důvodem ohledy na životní prostředí. Podnik začne kryptoměnu opět používat, až bude mít její těžba menší dopad na planetu.

A přestože podnikatel ještě minulý týden tvrdil, že společnost nemá v plánu žádné bitcoiny prodávat, v neděli miliardář na Twitteru naznačil, že prodej bitcoinů zvažuje.

Neověřený uživatel Twitteru Mr. Whale totiž uvedl: „Majitelé bitcoinů se budou v následujícím čtvrtletí fackovat, když zjistí, že Tesla prodala zbytek svých bitcoinů. Elona Muska bych z toho ale nevinil.“

Musk mu na to odpověděl „vskutku“ a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Majitelé bitcoinů začali stále nejhodnotnější kryptoměnu na trhu rychle prodávat.

Není však jasné, zda Musk reagoval na problematiku nenávisti, nebo potvrdil prodej bitcoinů.

Zatímco ještě v neděli se tak jedna virtuální mince nabízela za 49 605 dolarů (1 042 895 korun), v pondělí však kurz klesl v jednu chvíli až na 42 212 dolarů (887 465 korun). (pel)

Tesla přestane přijímat platby v bitcoinech. Musk do kryptoměny přitom vložil 1,5 miliardy dolarů