Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ už oslovila kvůli dostavbě Dukovan 3 uchazeče. (Ilustrační foto)

Skupina ČEZ už oslovila kvůli dostavbě jaderné elektrárny Dukovany 3 kandidáty. Rozeslala jim dopis a zahájila bezpečnostní prověření 3 zájemců o stavbu nového jaderného bloku. Osloveny byly francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP. Kdo bude nakonec přizván do tendru, rozhodne nová vláda, která vzejde z podzimních sněmovních voleb.

ČEZ o tom informoval na webu.

Cílem bezpečnostního posouzení je podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů.

„Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další,“ řekl Kříž.

Doplnil, že uchazeči musí předložit všechny relevantní informace týkající se bezpečnostních otázek do konce letošního listopadu. Kdo bude nakonec přizván do tendru, rozhodne nová vláda, která vzejde z podzimních sněmovních voleb.

Opozice a senátoři dlouhodobě tlačili na vyřazení Ruska a Číny. Kritici se obávali údajných možných bezpečnostních rizik.

Letos v březnu pak Babišova vláda rozhodla, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

V dubnu pak kvůli vrbětické aféry, kdy podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští agenti, vyřadilo Česko také ruskou státní firmu Rosatom. (pel)

Opozice přestane blokovat zákon o Dukovanech. Senát pojistí zákaz účasti Ruska a Číny

Česko kvůli vrbětické aféře vyřadilo ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan

Babiš si prosadil odložení tendru na Dukovany až po volbách. Bude s Ruskem, ale bez Číny