Opozice se dohodla s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem na tom, že podpoří senátní návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Opoziční strany přestanou blokovat návrh zákona o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, přezdívaný jako lex Dukovany. Senát na oplátku pojistí pozměňovacím návrhem zákaz účasti na dostavbě jaderného bloku Dukovany ruským a čínským firmám.

Že opoziční strany koalic Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) a Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) přestanou ve sněmovně blokovat lex Dukovany, oznámili ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Podle Havlíčka je neúčast firem dána již usnesením vlády a zněním zadávací dokumentace.

„Část opozice chtěla ještě pozměňovací návrh, proti kterému principiálně nic nemáme, ale nechtěli jsme již nic zdržovat a vracet zákon do druhého čtení, nicméně podpoříme senátní návrh, bude-li v podobě, na které jsme se shodli,“ uvedl Havlíček pro iDnes.

Na vyřazení nejen Ruska, ale i Číny dlouhodobě tlačila opozice a senátoři, ale i řada kritiků, kteří se obávali údajných možných bezpečnostních rizik.

Letos v březnu pak Babišova vláda rozhodla, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

V dubnu pak kvůli vrbětické aféry, kdy podle zjištění BIS byli do výbuchu muničního skladu v roce 2014 údajně zapojeni 2 ruští agenti, vyřadilo Česko také ruskou státní firmu Rosatom. (pel)

Česko kvůli vrbětické aféře vyřadilo ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan

Opozice žádá Havlíčkovu hlavu kvůli vpuštění Ruska do tendru na nové Dukovany

Tripartita nechce z tendru na Dukovany vyloučit Rusko a Čínu. Stát by dostavbu mohl zaplatit i celou