Tendr o dostavbě Dukovan bude nakonec odložen až po volbách a řešit ho tak bude až nová vláda. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Rozhodnutí o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany bude nakonec až na příští vládě. Odložení prosazoval dříve premiér Andrej Babiš (ANO). Snahy některých politiků o vyloučení Ruska a Číny kvůli údajné nebezpečnosti se setkaly s úspěchem jen z poloviny – Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN.

Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (MPO).

Ve hře tak zůstávají 4 kandidáti – francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom, jehož možná účast je kritizována kvůli údajnému bezpečnostnímu riziku senátory, ale také opozicí.

Ta se snaží prosadit bezpečnostní záruky a chtěla právě protlačit, aby se tendru neúčastnili uchazeči z Ruska a Číny.

Konkrétně požadují někteří opoziční poslanci uzákonit, aby stát nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. A mezi tyto státy patří také Čína a Rusko. Vyloučení ruského Rosatomu však Havlíček již dříve odmítl.

Politiky k vyřazení ruských a čínských kandidátů vyzývala i skupinka demonstrantů.

Zástupci tripartity naopak v lednu 2021 vyzvali Babišův kabinet, aby v přípravách tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech pokračoval. Výběrové řízení mělo být podle původních plánů společnosti ČEZ vyhlášeno před koncem roku 2020, bylo ale odloženo.

Termíny zahájení stavby v roce 2029 a uvedení nového bloku do zkušebního provozu v roce 2036 podle ministra Havlíčka stále platí.

Stát má poskytnou skupině ČEZ půjčku až do výše 175 miliard korun. Na dostavbě by se měl ze 70 procent podílet stát, zbývajících 30 procent zaplatí ČEZ. (pel)

Babiš chce dostavbu Dukovan odložit až po volbách. Tendr o dodavatele prý není připraven

Z tendru na Dukovany chtějí senátoři vyřadit firmy z Ruska a Číny. Prý kvůli bezpečnosti

Tripartita nechce z tendru na Dukovany vyloučit Rusko a Čínu. Stát by dostavbu mohl zaplatit i celou