Premiér Andrej Babiš (ANO) chce dostavbu jaderné elektrárny Dukovany odložit až po sněmovních volbách. Tendr by měl přitom být vypsán do konce letošního roku. (Foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany odložit až po volbách do Poslanecké sněmovny. Předseda vlády přiznal, že tendr o dodavatele prý není ještě připraven, vypsán měl být přitom původně letos v prosinci. 

„Chceme předložit tu situaci na schválení stálému výboru pro jadernou energetiku. Probrat to s ostatními stranami, aby se na tom všichni shodli. Proto si myslím, že je to v té situaci, kde není co rozhodovat,“ řekl Babiš na tiskové konferenci.

Web iROZHLAS.cz uvedl, že vypsání výběrového řízení na stavbu dukovanského bloku by se mohlo odložit.

„Jsem názoru, že o takto důležitém tendru by neměla vláda rozhodovat deset měsíců před sněmovními volbami,“ citoval web premiéra.

Probíhají stále také konzultace s Evropskou komisí.

Zástupci části opozice z řad ODS a TOP 09 dlouhodobě kritizují možnou účast Ruska a Číny ve výběrovém řízení. Tyto země by podle nich měly být vyřazeny.

Stát koncem července 2020 při podpisu smlouvy s energetickou společností ČEZ uvedl, že nechce nikoho diskvalifikovat.

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil v listopadu 2019 nový blok jaderné elektrárny Dukovany do roku 2036. Výstavba za více než 160 miliard korun má začít v roce 2029, což později potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Stát a energetická společnost ČEZ uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany letos v létě. Definují územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024.

Stát poskytne skupině ČEZ půjčku až do výše 175 miliard korun. Na dostavbě by se měl ze 70 procent podílet stát, zbývajících 30 procent zaplatí ČEZ.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá 5 společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power a severoamerický Westinghouse. (pel)

Pompeo u Babiše odrazoval od ruského a čínského dodavatele stavby bloku v Dukovanech

Výstavba Dukovan je zas o krok blíž: Stát podepsal s ČEZ smlouvu. Tendr vypíše v prosinci

Vláda tajně schválila pravidla dostavby Dukovan. Zakázku nemá dostat Čína ani Rusko