Babišova vláda tajně schválila návrhy smluv na rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech. Mají vyšachovat Rusko a Čínu.

Pravidla pro výběr dodavatele nového jaderného bloku v Dukovanech schválila nedávno vláda, a to v režimu tajné. Dokument mj. vytyčuje bezpečnostní zájmy garantující, že zakázku nedostane někdo, kdo je strategickým rizikem. Konkrétně bylo zmíněno Rusko a Čína.

Uvedl to Deník N na základě čtyř na sobě nezávislých zdrojů.

„Do EU odchází návrhy pro přípravu nového jaderného bloku v Dukovanech. Děláme v těchto dnech rozhodující opatření, která zabezpečí energetickou soběstačnost, bezemisní zdroje a dostupnou cenu elektřiny. Energetický mix bude založen na jádru a OZE,“ napsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na Twitteru.

Vláda se vrátila k problematice dostavby nových jaderných bloků na jednání 27. dubna.

Ministři projednávali smluvní rámec spolupráce se společností ČEZ. Vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček dostal od vlády mandát, aby zahájil nezbytná jednání o veřejné podpoře s Evropskou komisí, tzv. notifikaci.

„Evropská unie má bohužel tendenci vytěsnit jádro z tzv. udržitelných investic. To vede k tomu, že evropské banky nejsou moc ochotné nové jaderné zdroje financovat, což zvyšuje cenu úvěrů,“ uvedl Havlíček.

Schválena byla i smlouva definující územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. To podle Havlíčka dává ČEZu možnost celý projekt odprodat státu.

Pro Deník N Havlíček upřesnil, že vláda schválila základní parametry a teze dvou smluv, finální znění bude ještě upravováno. Konečný text by měl být předložen ke schválení 30. června, řekl ministr.

„Jsou tam bezpečnostní zájmy, které by měly garantovat, že při zadávání zakázky to nedostane někdo, kdo by byl strategickým rizikem,“ citoval Deník N zdroj blízký přípravě tendru. Podle něj jde o Rusko a Čínu.

Oficiálně ale prý stát nechce nikoho diskvalifikovat.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse.

Celá investice by měla být placena skupinou ČEZ, a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Za určitých podmínek však ČEZ bude moci dceřinou společnost, která bude mít stavbu na starosti, předat státu.

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl mít instalovaný výkon 1200 megawattů (MW).

Dukovanská jaderná elektrárna se současným instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. (pel)