Senát vyzval vládu, aby do tendru na dostavbu Dukovan nepřizvala firmy z Ruska a Číny.

Z tendru na dostavbu bloku jaderné elektrárny Dukovany by měly být vyřazeny firmy z Ruska a Číny. Politici se neshodují hlavně na tom, jak přistupovat právě k uchazečům z Číny a Ruska, kteří by prý mohli znamenat bezpečnostní riziko. Senát nyní vyzval vládu, aby do výběrového řízení Čínu ani Rusko nepřizvala. 

„Výběr partnera není radno podcenit.‍ V životě i v případě strategického odvětví, jakým je jaderná energetika. Proto podle Senátu nemají být přizváni do tendru na stavbu jaderných bloků v Dukovanech ti, které se k zemím NATO, jehož je ČR součástí, staví nepřátelsky – Rusko a Čína,“ napsal Senát na Twitter.

Podle usnesení senátorů lze samotnou přítomnost v soutěži Moskvy a Pekingu v souladu se strategickými dokumenty státu označit za rizikovou.

Dále se senátorům nelíbí, že si vláda na posouzení bezpečnostních aspektů projektu vyhradila jen velmi málo času a navíc ani nevypořádala připomínky bezpečnostních institucí. Vadí jim také spěch s vyhlášením soutěže.

Senát proto vyzval vládu, aby Rusko a Čínu do soutěže nepřizvala, a zároveň jim nepovolila ani účastnit se projektu jako součást společných konsorcií.

Výběrové řízení mělo být podle původních plánů společnosti ČEZ vyhlášeno před koncem roku, bylo ale odloženo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale chce stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany odložit až po volbách do Poslanecké sněmovny.

Babiš přitom slíbil v listopadu 2019 nový blok Dukovan do roku 2036. Výstavba za více než 160 miliard korun má začít v roce 2029, což později potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Stát a energetická společnost ČEZ uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany letos v létě. Definují územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024.

Stát poskytne skupině ČEZ půjčku až do výše 175 miliard korun. Na dostavbě by se měl ze 70 procent podílet stát, zbývajících 30 procent zaplatí ČEZ.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá 5 společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power a severoamerický Westinghouse. (pel)

Pompeo u Babiše odrazoval od ruského a čínského dodavatele stavby bloku v Dukovanech

Tendr na dostavbu Dukovan do konce roku nebude. Ve hře je i odsunutí až po volbách