Výběrové řízení na nový jaderný blok v Dukovanech do konce roku 2020 nakonec vypsáno nebude. Hrozí, že bude odloženo až po sněmovních volbách.

Tendr na dostavbu bloku v jaderné elektrárně Dukovany do konce roku vypsán nebude. Původní plán přitom počítal s tím, že ČEZ spustí výběrové řízení ještě letos v prosinci. Politici se neshodují hlavně na tom, jak přistupovat ke kandidátům z Číny a Ruska, kteří by prý mohli znamenat bezpečnostní riziko. Stálý výbor pro jadernou energetiku tak diskutoval o 4 různých variantách, mezi kterými je i úplné odsunutí po sněmovních volbách. 

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá 5 společností. Jde o ruský Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power a severoamerický Westinghouse.

Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) je možností scénář, kdy bude pozváno do tendru všech 5 aktuálních zájemců, druhou variantou je pozvat 3 zájemce bez Ruska a Číny.

Další variantou je pak takzvaný model 3+2, kde by se Rusko a Čína mohly účastnit v dodavatelských konsorciích, ale nebyly by vůdčí, a zbylí členové by byli z Evropské unie a NATO.

A poslední možností je odložení výběrového řízení až po sněmovních volbách v příštím roce.

Havlíček považuje jako nejpřijatelnější scénář model 3+2.

Pravidla pro výběr dodavatele nového jaderného bloku v Dukovanech schválila vláda letos v květnu, a to v režimu tajné.

Dokument mj. vytyčuje bezpečnostní zájmy garantující, že zakázku nedostane někdo, kdo je strategickým rizikem.

Zástupci části opozice z řad ODS a TOP 09 dlouhodobě kritizují možnou účast Ruska a Číny ve výběrovém řízení. Tyto země by podle nich měly být vyřazeny.

„Požadujeme, aby dodavatelé z Číny a Ruska byli vyřazeni ještě před spuštěním tendru,“ uvedl Zbyněk Stanjura (ODS) po dnešním jednání.

Politiky k vyřazení ruských a čínských kandidátů vyzývala i skupinka demonstrantů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil v listopadu 2019 nový blok jaderné elektrárny Dukovany do roku 2036. Výstavba za více než 160 miliard korun má začít v roce 2029, což později potvrdil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Stát a energetická společnost ČEZ uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany letos v létě. Definují územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024.

Stát poskytne skupině ČEZ půjčku až do výše 175 miliard korun. Na dostavbě by se měl ze 70 procent podílet stát, zbývajících 30 procent zaplatí ČEZ. (pel)

Pompeo u Babiše odrazoval od ruského a čínského dodavatele stavby bloku v Dukovanech