Česká republika odeslala Evropské komisi Národní plán obnovy, na jehož základě může čerpat přes 180 miliard korun z mimořádného fondu obnovy na restart ekonomiky po pandemii koronaviru. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko poslalo Evropské komisi (EK) Národní plán obnovy, který má sloužit pro čerpání peněz z Evropské unie (EU). Česko by mělo na oživení ekonomiky po koronavirové krizi dostat 180 miliard korun. 

„Včera jsme Evropské komisi odeslali Národní plán obnovy. Materiál s projekty na obnovení českého hospodářství. 6 pilířů, víc než 60 zapojených organizací napříč celou ČR, předpokládané vyjádření Evropské komise do 3 měsíců,“ oznámil na Twitteru ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Podle Evropské komise je Česká republika 23. zemí v pořadí, která strategii investic do Bruselu odeslala.

Celkově je v mimořádném koronavirovém fondu EU k dispozici 750 miliard eur (19,1 bilionu korun). Na pokrytí začne v nejbližších týdnech vydávat první dluhopisy.

EU stanovila celkem 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má více než třetina peněz jít na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci.

Babišova vláda schválila Národní plán obnovy v polovině května. Počítá s investicemi za zhruba 200 miliard korun.

Strategie je rozdělena na 6 hlavních oblastí. Nejvíce peněz, zhruba 91 miliard korun, poputuje na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Další peníze zamíří na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Česko podle ministra Havlíčka kritéria Bruselu splňuje, protože podíl klimatických projektů je 41 procent, výdaje na digitální transformaci budou 23 procent.

Plán však zkritizovala Hospodářská komora i zástupci některých ekologických organizací.

Komise nyní plán zhodnotí a převede do právně závazné podoby. Pak budou mít členské státy měsíc na jeho schválení, po němž může země začít čerpat peníze. Letos bude státům v rámci předfinancování projektů k dispozici až 13 procent z jejich celkové alokace. (pel)

Vláda schválila Národní plán obnovy. Počítá s investicemi za 200 miliard