Vláda schválila Národní plán obnovy, který počítá s projekty za více než 200 miliard korun. (Ilustrační foto)

Babišova vláda schválila Národní plán obnovy. Ten počítá s investicemi za zhruba 200 miliard korun, z toho 172 miliard chce Česko získat z EU. Na klimatické projekty půjde 41 procent z celkové sumy, podíl výdajů na digitální transformaci má činit 23 procent. 

Informoval o tom ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) na Twitteru.

„Vláda schválila Národní plán obnovy s alokací 200 mld. Kč. Podíl klimatických projektů je 41%, výdaje na digitální transformaci budou 23 %. Zdroje jdou do energetiky, vzdělávání, sociální oblasti, průmyslu, zdravotní prevence, výzkumu, cirkulární ekonomiky, kultury, čisté mobility a další,“ napsal.

Plán je rozdělen na 6 hlavních oblastí. Nejvíce peněz, zhruba 91 miliard korun, poputuje na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Další peníze zamíří na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Plán zkritizovala Hospodářská komora i zástupci některých ekologických organizací. 

Komora přitom k materiálu zaslala ministerstvu průmyslu a obchodu celkem 92 připomínek. Kabinet nicméně k většině z nich před finálním schvalováním nepřihlédl.

„Chápeme, že u tak strategického materiálu nelze vyhovět plošně všem. Je nicméně škoda, že ministerstvo průmyslu a vláda nevěnovaly větší pozornost názoru krizí postižených podnikatelů, kteří by měli být hlavním pilířem ekonomické obnovy po pandemii covidu-19,“ upozornil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Další z výtek byla poměrně nízká částka směřující do digitální agendy, která má usnadnit administrativu podnikatelům.

Komoře se nelíbí ani to, že plán obnovy nepočítá s podporou celoživotního učení, které je přitom pro konkurenceschopnost České republiky v dalších letech klíčové.

Ekologům pak vadí, že vláda při přípravě plánu dostatečně nezohlednila boj proti klimatu. (pel)