Globální korporátní daň by měla být nejméně15 procent, požaduje americká ministryně financí Janet Yellenová.

Spojené státy přišly s návrhem, aby globální korporace danily své zisky po celém světě stejně jednotnou sazbou. Konkrétně americká ministryně financí Janet Yellenová požaduje, aby podniky ve všech zemích odváděly daň nejméně 15 procent. Navrhovaná sazba je však podle ní minimum, mohla by se vyšplhat až na dvojnásobek.

Upozornil na to server Ihned.cz.

Americký prezident Joe Biden chce většinu peněz z dvoubilionového balíku (zhruba 41,7 bilionů korun) na pomoc americké ekonomice po pandemii koronaviru vybrat od velkých nejbohatších firem.

V současné době platí americké korporace daň 21 procent. Prezident Joe Biden však v rámci velké daňové reformy plánuje zvyšování daní, které mj. zahrnuje právě zvýšení korporátní daně z nynějších 21 procent na 28 procent.

Jeho předchůdce Donald Trump naopak v minulosti tuto daň snížil ze 35 procent na 21.

Biden se přitom netají tím, že by vyšší daně pro nadnárodní korporace by uvítal i ve zbytku světa.

Jak informoval ihned.cz, minimální globální korporátní daň by navíc podniky odrazovala od přesunu svých sídel do zemí s nízkou úrovní zdanění.

Nápad Spojených států schvaluje třeba Německo, které je také největší ekonomikou v celé Evropě a zároveň je největším obchodním partnerem České republiky.

Také česká ministryně financí Alena Schillerová (ANO) dříve návrh podpořila.

Server také upozornil na to, že globální korporátní daň se líbí také Pirátům, jejichž koalice se STAN vede v aktuálních průzkumech a po podzimních volbách do sněmovny tak může sestavovat novou vládu. (pel)

MMF žádá progresivní zdanění bohatých a konfiskaci nadměrných firemních zisků

Biden chce sebrat peníze velkým firmám: Chystá se zvýšit korporátní daně na 28 procent

Bidenova daňová revoluce: Prezident plánuje první velké zvýšení daní za téměř 30 let