MMF vyzval svět k progresivnímu zdanění příjmů bohatých a k většímu zdanění nadměrných firemních zisků. (Ilustrační foto)

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval svět k progresivnímu zdanění příjmů bohatých a k většímu zdanění „nadměrných“ firemních zisků. Vyspělé země by tím podle MMF měly řešit důsledky pandemie koronaviru a využít daní ke snížení prohlubujících se nerovností. 

Vyspělé země by k získání potřebných financí mohly podle MMF přikročit k progresivnějšímu zdanění příjmů a více využívat daně z nemovitosti a dědické a darovací daně.

„Zvážit by se mohlo zdanění ‚nadměrných‘ firemních zisků,“ zdůraznil MMF.

S tím, že další možností by byly daně z majetku, pokud by ostatní opatření nebyla dostatečná.

MMF uvedl, že by vyspělé ekonomiky by měly využít progresivnější zdanění příjmů, daně z nemovitostí, dědické a darovací daně i daně na „nadměrné“ firemní zisky ke snižování nerovností, které se prohloubily v důsledku pandemie covidu-19.

Fond poukázal na to, že v důsledku pandemie se prohloubily dřívější nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání a digitální infrastruktuře.to by podle názoru renomované mezinárodní instituce mohlo vést k tomu, že budou po generace přetrvávat nerovnosti v příjmech.

MMF proto vyzval, aby se země soustředily na investice do zlepšení vzdělávacího a zdravotnického systému i do posílení sociálního zabezpečení.

Charitativní organizace Oxfam v této souvislosti konstatovala, že majetek miliardářů se loni v období od března do dubna zvýšil o „šokujících“ 3,9 bilionu dolarů (86,4 bilionu Kč).

V České republice došlo od ledna 2021 k významnému snížení daně z příjmů zaměstnanců, která díky zrušení tzv. superhrubé mzdy klesla ze sazby 20 procent na 15 procent. Lidé tak podle výše svých platů a mezd ušetří stokoruny ale i tisíce korun měsíčně. (sfr)