Na třetině míst v Česku chybí připojení vysokorychlostním internetem. Na pokrytí dá ministerstvo průmyslu dotaci 2 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vysokorychlostní internet doposud nemá třetina obcí v České republice. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podpoří výstavbu přístupových sítí k vysokorychlostnímu internetu dotacemi ve výši 2 miliardy korun. Do května 2023 zrychlí internet pro 47 tisíc domácností.

Resort o tom informoval v tiskové zprávě.

„Díky spolupráci ministerstva průmyslu a obchodu, Českého telekomunikačního úřadu a podnikatelů v elektronických komunikacích se podařilo rozběhnout úspěšný program podpory budování vysokorychlostního internetu,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Doplnil, že zájem o dotace a celkový objem kvalitních projektů odpovídá předpokladům vyhlášených výzev.

MPO doporučilo k realizaci 64 projektů na zrychlení internetu v obcích a městech. Celkově by mělo být na vysokorychlostní internet do konce května 2023 nově připojeno 47 tisíc domácností.

Jednou z lokalit je například Pec pod Sněžkou. Velké množství projektů je soustředěno na sever od Brna (Kunštát, Blansko, Bystřice nad Pernštejnem a okolí).

Pokryto by mělo být také příhraničí v Lanžhotu na trojmezí s Rakouskem a Slovenskem. Na druhé straně republiky pak lokalita Hřenska či řada obcí ve Frýdlantském výběžku na hranicích s Polskem.

Celkový objem plánovaných investic přesahuje 2,5 miliardy korun.

Výše dotací z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) je téměř 1,9 miliardy korun. Zbývajících zhruba 600 milionů korun by mělo být uhrazeno soukromými investory z jejich vlastních prostředků.

Projekty se od sebe vzájemně liší. Nejrozsáhlejší projekt řeší připojení více než 7 tisíc bytů v oblasti rozléhající se mezi Žďárem nad Sázavou a Brnem, nejmenší projekt pak připojí 13 bytů v obci na Sokolovsku. Úspěšné projekty pokrývají dohromady potřeby z více než 33 procent.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu v současné době připravuje nové programy podpory. Budoucí projekty dále zvýší rychlost připojení k internetu: u domácností výrazně přesáhne 100 Mbit/s a u škol, úřadů a dalších socio-ekonomických aktérů přesáhne 1 Gbit/s,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

„Pokrytí tzv. bílých míst vysokorychlostním internet a také kvalitní připojení socioekonomických aktérů, mezi které patří školy či stavební úřady, jsou klíčové priority Národního plánu pro sítě s velmi vysokou kapacitou, který v lednu schválila vláda,“ dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

V ČR je stále víc než 7 tisíc takzvaných bílých míst, tedy sídelních oblastí bez vysokorychlostního internetu, což je jedna třetina všech obcí a jejich částí.

V červnu 2020 přitom Nejvyšší kontrolní úřad upozornil, že stát na vysokorychlostní internet nevyplatil za pět let žádné dotace z připravených 14 miliard korun. Pokrytí v Česku tak rostlo jen díky investicím podnikatelů. (pel)

Stát měl 14 miliard dotací na vysokorychlostní internet. Za 5 let nedal ani korunu