Polostátní ČEZ investuje desítky miliard korun do útlumu uhlí a obnovitelných zdrojů. (Ilustrační foto: ČEZ, elektrárna Dětmarovice)

Polostátní energetická skupina ČEZ chce se spalováním uhlí skoncovat rychleji. Do roku 2030 plánuje snížit emise o 55 procent. Do transformace, modernizace a obnovitelných zdrojů investuje miliardy korun. Podnik počítá i s dalším využíváním jaderné energetiky. 

Firma o tom informovala na webu.

„Je naší povinností vůči našim zákazníkům, zaměstnancům i celé společnosti snížit výrobu z uhlí a nahradit ji výrobou z čistých zdrojů. Proto zvýšíme výkon bezemisních zdrojů na 6 000 MW do roku 2030,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Zmínil, že snaha zabránit změnám klimatu je celosvětovou prioritou, a proto roste společenský i politický tlak na energetiku.

„Cíle dekarbonizace se postupně zpřísňují nejen u nás v Evropě, ale i v dalších částech světa. I proto zrychlujeme naplňování naší strategie a přizpůsobujeme řízení firmy rychle se měnícímu prostředí, abychom i nadále vytvářeli dlouhodobě udržitelné hodnoty důležité pro celou společnost,“ vysvětlil Beneš.

Skupina ČEZ do roku 2030 sníží emise o 55 procent ve srovnání s rokem 2019. V roce 2025 plánuje ČEZ vyrábět z uhlí pouze 25 procent veškeré své produkce elektřiny, v roce 2030 už jen 12,5 procent.

Zároveň se zaměří na budování nové kapacity obnovitelných zdrojů (OZE), konkrétně 1,5 GW instalovaného výkonu v OZE do roku 2025 a celkem 6 GW v OZE do roku 2030.

Součástí uhlíkově neutrálního a stabilního portfolia zůstanou i jaderné elektrárny. Společnost bude zvyšovat jejich efektivitu a posilovat tak energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky.

Součástí plánu proto zůstává i stavba nového jaderného bloku v Dukovanech. Beneš přitom nevyloučil, že po Dukovanech by mohl přijít na řadu i nový blok v Temelíně. Oficiálně však ještě o ničem nebylo rozhodnuto.

Ke snižování emisí má přispět i další rozvoj už nyní největší elektromobilní dobíjecí sítě v ČR. Do roku 2025 chce mít ČEZ v provozu minimálně 800 veřejných dobíjecích stanic.

„Počítáme také s tím, že budeme významně investovat do chytrých sítí, tzv. smart grids, a produktů, které domácnostem umožní dosahovat energetických úspor a snižovat emise,“ doplnil místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani. (pel)

Mezinárodní agentura protlačuje kvůli ochraně klimatu radikální změny energetické politiky

Ochrana klimatu vystřelila ceny emisních povolenek v EU nahoru: Přesáhly 50 eur za 1 tunu

Europoslancům se nepodařilo prosadit přísnější omezení emisí: Musí klesnout „jen“ o 55 %