USA sice neuvalí sankce na firmu Nord Stream 2 AG, ale ruské lodě a podniky se trestu nevyhnou. Se stavbou plynovodu Washington stále nesouhlasí (Ilustrační foto)

Americký prezident Joe Biden omilostnil firmu Nord Stream 2 AG stojící za plynovodem, jenž má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, aby zlepšil vztahy s Berlínem. Spojené státy však potrestají sankcemi 8 ruských lodí a společností, které se na projektu podílejí. Washington je tak nadále proti stavbě tohoto plynovodu.

Výstavba plynovodu byla pozastavena poté, co na něj exprezident Donald Trump v prosinci 2019 uvalil sankce.

USA plynovod Nord Stream 2 kritizují s poukazem na obavu z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu. Kromě toho se Washington bojí, že se zvýší ruský politický a ekonomický vliv na Evropu.

Rusko naopak tvrdí, že odpor USA je motivován americkými ekonomickými zájmy s cílem zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu ze Spojených států.

Biden chce rozhodnutím přispět k zlepšení vztahů mezi USA a Evropskou unií (EU), potažmo Německem, které se vyostřily během Trumpova působení.

Firma Nord Stream 2 AG a její výkonný ředitel Matthias Warnig sice budou také označeni jako ti, kteří porušují americké zákony, Biden ale využije svých pravomocí a od sankcí je osvobodí. Zákon mu to povoluje, pokud je to v americkém národním zájmu.

Bidenova administrativa však potrestá sankcemi 4 ruské lodi, které pracují při pokládání potrubí na dně moře, a 4 ruské společnosti, jež se na projektu podílejí.

Polsko s krokem Spojených států nepřijmout sankce proti firmě Nord Stream 2 AG nesouhlasí.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller uvedl, že informace z bezpečnostního hlediska rozhodně není pozitivní, protože je prý velmi dobře známo, že Nord Stream 2 není jen obchodní, ale hlavně geopolitický projekt, který mění strukturu sil energetické bezpečnosti ve střední a východní Evropě.

Na konci roku 2020 navíc ruský Gazprom, který je hlavním investorem, dostal v Polsku pokutu 29 miliard zlotých (175 miliard korun) za výstavbu plynovodu bez povolení.

Podle rozhodnutí polského antimonopolního úřadu UOKiK plynárenský gigant začal se stavbou Nord Stream 2, aniž by počkal na schválení tímto úřadem.

Aktuálně je dokončeno 95 procent plynovodu. (pel)

USA zaútočily na Německo: Uvalily další sankce proti plynovodu Nord Stream 2

Europarlament požaduje zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa