USA uvalily další sankce na Německo kvůli výstavbě plynovodu Nord Stream 2.

Spojené státy zaútočily na Německo. USA uvalí sankce na ruské plavidlo Fortuna, které pokládá potrubí plynovodu Nord Stream 2 do moře. Kromě amerických sankcí se projektu do cesty postavily německé ekologické organizace. Ty se odvolaly proti rozhodnutí Spolkového úřadu pro lodní dopravu a hydrografii (BSH), které povoluje dřívější obnovení výstavby plynovodu v německých vodách. 

Na konci roku 2020 navíc ruský Gazprom, který je hlavním investorem, dostal v Polsku pokutu 29 miliard zlotých (175 miliard korun) za výstavbu plynovodu bez povolení.

Podle rozhodnutí polského antimonopolního úřadu UOKiK plynárenský gigant začal se stavbou Nord Stream 2, aniž by počkal na schválení tímto úřadem.

A vliv na výstavbu plynovodu měl i útok na šéfa ruské opozice Alexeje Navalného. Ten byl v ohrožení života převezen právě do Německa. Když se poté jeho zdravotní stav zlepšil, navštívila ho německá spolková kancléřka Angela Merkelová (CDU). Vztahy mezi Berlínem a Moskvou jsou ale mnohem více napjaté.

Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa.

Dokončit aktuálně zbývá zhruba 150 kilometrů, z čehož 30 kilometrů připadá na německé vody a 120 kilometrů na vody dánské.

Gazprom uvedl, že projekt hodlá dokončit co nejrychleji.

Plyn bude využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal.

Výstavba plynovodu byla pozastavena poté, co na něj americký prezident Donald Trump v prosinci 2019 uvalil sankce.

USA plynovod Nord Stream 2 kritizují s poukazem na obavu z přílišné závislosti Evropy na ruském plynu.

Rusko naopak tvrdí, že odpor USA je motivován americkými ekonomickými zájmy s cílem zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu z USA. (pel)