Europarlament požaduje zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska.

Europarlament požaduje zastavit stavbu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska. Oficiálně sice poslanci Evropského parlamentu adresovali svoji výzvu k zastavení stavby plynovodu Nord Stream „zemím Evropské unie“. Plynovod je však zejména německo-ruským projektem, který podporuje německá kancléřka Merkelová.

Europarlament v usnesení, které přijal poměrem hlasů 581 ku 50, „vyzývá EU a její členské státy, aby zásadně přehodnotily spolupráci s Ruskem na rozličných platformách zahraniční politiky a projektech, jako je Nord Stream 2, jehož dokončování se musí okamžitě zastavit“.

Europarlament k tomuto „zákazu“ vedla situace kolem zatčení ruského opozičního politika Alexeje Navalného.

V usnesení vyzvali europoslanci také k uvalení sankcí na oligarchy blízké prezidentu Vladimiru Putinovi.

Šéf zahraničního výboru ruské Dumy označil usnesení EP označil za zasahování do vnitřních záležitostí a snahu zemí Unie odvrátit pozornost od jejich vlastních problémů.

Plynovod Nord Stream 2 je podle ruského plynárenského gigantu Gazprom hotov z 94 procent. Surovinu by měl začít do Německa dodávat už v letošním roce.

Německo proto projekt podmořského plynovodu z ruska podporuje. Proti plynovodu se staví středoevropské či pobaltské země, jejichž část přijde o poplatky z tranzitu.

Vysloveně nepřátelský postoj vůči plynovodu Nord Stream 2 projevovaly USA pod vedením Donalda Trumpa.

Navalnyj, který je pokládán za nejvážnějšího Putinova oponenta, byl zatčen hned po nedělním příletu do Moskvy z Německa. V Berlíně se zotavoval ze srpnového pokusu o otravu.

Navalnyj nyní čeká na soud, který jej podle ruských médií nejspíše pošle na 3,5 roku do vězení pod záminkou neplnění pravidel dříve uloženého podmíněného trestu. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

USA zaútočily na Německo: Uvalily další sankce proti plynovodu Nord Stream 2