V České republice se od ledna do konce dubna 2021 prodaly kryptoměny za zhruba 2,9 miliardy korun, což je meziročně trojnásobně více. (Ilustrační foto)

Lidi v Česku čím dál více lákají kryptoměny. Letos už do jejich nákupu investovali 2,9 miliardy korun. Proti loňskému roku je to trojnásobek. Nejvíce byla poptávka po bitcoinu a ethereu. 

„Bitcoin je pro tuzemské investory stále přitažlivý, i když jeho cena už se některým může zdát příliš vysoká, a proto se obraceli k  alternativám. Jednou z nich je právě ethereum, které je navíc založené na modernějším blockchainu,“ uvedl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Nejznámější digitální měna bitcoin byla vytvořena v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Hodnota bitcoinu je však značně nestabilní.

Podle webu Kurzy.cz se cena bitcoinu letos od začátku roku vyšvihla na přibližně dvojnásobek ze zhruba 29 tisíc dolarů až na současných 58 600 dolarů, tedy asi 1,25 milionu korun.

Ethereum ve stejném období zvýšilo svou hodnotu o 440 procent na 4100 dolarů, tedy asi 86 700 korun.

Zájmu o kryptoměny v poslední době nahrává velké množství volných peněz i zapojení nových investorů.

Ekonomové očekávají, že u bitcoinu i etherea ještě letos budou překonány dosavadní maximální hodnoty a nezabrání tomu ani snahy některých zemí o omezení obchodu s  kryptoměnami.

Třeba Indie totiž chystá zákon, který kryptoměny zcela zakáže. Pokud by v zemi někdo obchodoval s kryptoměnami, těžil je, anebo vlastnil, hrozila by mu pokuta.

Kryptoměny se však v období pandemie koronaviru osvědčily jako aktivum, které na krizi nereagují přímo jako cenné papíry nebo dluhopisy. (pel)

Británie má v plánu vytvořit vlastní státní kryptoměnu. Mohla by se jmenovat britcoin

Indie má v plánu zakázat kryptoměny. Za těžbu i obchodování bude hrozit pokuta