V Česku může zaniknout až čtvrtina obchodů, varoval svaz. (Ilustrační foto)

Pokud lidé v Česku nezačnou utrácet, může zaniknout až 25 procent obchodů. Varoval před tím prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza v diskuzním pořadu TV Prima. Upozornil dále, že další vládní odložení otevření maloobchodů a služeb o týden na 10. května přinese mnoha prodejnám značné škody. 

„Počítali jsme s tím. Začínali jsme slibem rozvolnění 26. 4., pak 3. 5. a teď bez vysvětlení se to posunulo,“ řekl Prouza.

Minimálně desetina obchodů podle něj zanikne. Vysvětlil, že i týden navíc pro obchody znamená daleko menší šanci, že vyprodají zlevněné zimní zboží. Vláda navíc obchodům neumožnila přístup k některým kompenzačním programům.

Upozornil dále na to, že lidé jsou kvůli krizi vyvolané pandemií nuceni více šetřit, na což znovu doplatí prodejny.

Obchody se podle dřívějšího vyjádření svazu staly nevinnými oběťmi krize, na které vláda neustále zapomíná.

„Je zarážející, že se ochozy fotbalových stadionů začínají plnit, ale obchody, které zajišťují zásobování obyvatel, podporují zaměstnanost a odvádějí daně, zůstávají zavřené. Je zapotřebí zdůraznit, že obchody nikdy nebyly ohnisky koronavirové nákazy, což opakovaně dokazují odborné studie i testy. Navíc obchodníci dodržují přísná hygienická pravidla, do kterých investovali miliardy korun, aby ochránili své zaměstnance i zákazníky,“ okomentoval Prouza vládní rozhodnutí. (pel)

Vláda slibovala otevřít obchody už od pondělí. Nakonec to bude až 10. května

Slibované otevření obchodů je zase v ohrožení: Svaz obchodníků se bouří

Svaz obchodu chce po státu uhradit 100 procent škody za nucené uzavření, jinak hrozí žalobami