Obchody v Česku se nakonec otevřou až 10. května, rozhodla vláda. (Ilustrační foto)

Babišova vláda původně slibovala otevřít obchody už od pondělí 3. května. Nakonec to ale bude až 10. května. Definitivně o tom rozhodl vládní kabinet. 

Informovala o tom vláda a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

„Všechny maloobchodní prodejny se otevírají definitivně 10.5.2021,” napsal na Twitter Havlíček.

Původně se přitom hovořilo o tom, že by se mohly otevřít již v pondělí 3. května. Přestože ještě minulý pátek vládní kabinet oznámil, že od 3. května dovolí otevřít obchody a některé služby, po víkendu bylo vše jinak.

Aktuálně platí, že se od pondělí 3. května otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, masérské, kosmetické nebo regenerační služby, péče o zvířata nebo lázeňská léčebně rehabilitační péče.

Každý z klientů se navíc musí prokázat platným negativním testem na covid-19, případně ukončeným očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci v posledních nanejvýš 90 dnech.

Podmínkou otevření i obchodů byl pokles počtu nakažených koronavirem za sedm dní pod 100 na 100 tisíc obyvatel, nyní je to 146.

Babišova vláda zakázala maloobchodní prodej 22. října 2020. Krátké rozvolnění vláda povolila v prosinci před Vánoci, ale hned poté stát obchody znovu zavřel.

Od 19. ledna pak vláda povolila otevřít papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi, ale od 1. března opět prodej dětského zboží zakázala kvůli zhoršující se situaci. Některé obchody a služby pak byly znovu otevřeny 12. dubna.

Aktuálně tak mohou mít otevřeno jen potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství,  prodejny s chovatelskými potřebami, papírnictví, dětské oblečení a obuv nebo farmářské trhy.

Částečné obnovení výuky ve školách

V 7 krajích se do lavic vrátí žáci 2. stupně základních škol, kteří se budou učit v rotační výuce. Povinné budou roušky i testy. Konkrétně dojde k otevření v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze.

Ve středu 28. dubna 2021 laboratoře odhalily 2 483 nových případů. Oproti stejnému dni minulého týdne to bylo téměř o 16 procent méně. (pel)

Slibované otevření obchodů je zase v ohrožení: Svaz obchodníků se bouří

Babišova vláda dovolí v zemi otevřít obchody a některé služby od 3. května

Obchody se otevřou nejpozději 3. května, slibuje ministr Arenberger. Plán doladí vláda