Obchody se podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (ANO) otevřou nejpozději 3. května.

Obchody v Česku, které Babišova vláda kvůli pandemie covidu-19 před několika měsíci nechala uzavřít, se otevřou nejpozději 3. května. Slíbil to ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) ve vysílání CNN Prima News. Kompletní plán rozvolňování by měla ve čtvrtek doladit vláda. 

„Všechno směřujeme k tomu, aby do konce dubna bylo možno uvažovat o otevření obchodů. Nejdéle od 3. května,“ uvedl ministr.

Podle ministra už má rozvolňovací plán základní obrysy.

Plány a sliby představitelů vládního kabinetu je však třeba brát trochu s rezervou, protože premiér Andrej Babiš (ANO) naposledy před Velikonocemi sliboval, že představí konkrétní termíny. K tomu však nakonec nedošlo.

Babišova vláda zakázala maloobchodní prodej 22. října 2020. Krátké rozvolnění vláda povolila v prosinci před Vánoci, ale hned poté stát obchody znovu zavřel.

Od 19. ledna pak vláda povolila otevřít papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi, ale od 1. března opět prodej dětského zboží zakázala kvůli zhoršující se situaci. Některé obchody a služby pak byly znovu otevřeny 12. dubna.

Aktuálně tak mohou mít otevřeno jen potraviny, drogerie, lékárny, optiky, květinářství,  prodejny s chovatelskými potřebami, papírnictví, dětské oblečení a obuv nebo farmářské trhy. (pel)

Rozvolnění na obzoru: Havlíček slíbil od pondělí po měsících otevřít některé obchody a služby