Státy EU jednají o přerozdělení 10 milionů vakcín od Pfizeru, které mají pokrýt výpadek dodávek hlavně od firmy AstraZeneca. Česko má dostat navíc 300 tisíc dávek, ale Rakousko je proti. (Redakční koláž)

Evropská unie (EU) jedná o přerozdělení 10 milionů vakcín proti koronaviru Pfizer/BioNTech. Ty mají kompenzovat snížené dodávky ve 2. čtvrtletí. Česko by mělo dostat přes 300 tisíc očkovacích dávek a být tak mezi šesti státy, které dostanou více, než odpovídá jejich počtu obyvatel. Hrozí však, že dohodu zablokuje Rakousko, které s ní není úplně spokojeno. 

Rakouský kancléř Sebastian Kurz požadoval, aby kompenzaci dostalo i Rakousko.

Většina ostatních států v čele s Německem však nesouhlasí, protože Rakousko na rozdíl od Bulharska, Lotyšska, Estonska, Chorvatska, Slovenska nebo Česka nedostalo v rámci společných nákupů podprůměrné množství.

Portugalsko, které aktuálně EU předsedá, chtělo 7 milionů vakcín ze zmíněné zásilky rozdělit standardně podle počtu obyvatel.

Zbývající 3 miliony mají putovat do 6 zmíněných zemí, přičemž Česko z nich má získat 140 tisíc. Tím by se celkový počet českých dávek z celých 10 milionů zvýšil přes 300 tisíc.

Návrh však musí velvyslanci přijmout jednomyslně. Rakousko hrozilo i tím, že zablokuje i další společné unijní nákupy. Podle právníků to ale patrně nelze.

Unijním zemím bylo v 1. čtvrtletí dodáno 90 milionů očkovacích látek. Kvůli výpadkům dodávek převážně od britsko-švédské firmy AstraZeneca to je výrazně méně, než bylo původně přislíbeno.

Očkovací látky jsou rozdělovány podle počtu obyvatel. Když však některá země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné členské státy, čímž vzniká kritizovaný nepoměr.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku, ale i v dalších členských zemích Evropské unie tak zůstává nadále nedostatek očkovacích vakcín. Na vině je jednak Brusel, který už přiznal, že nebyl schopný zajistit dostatek vakcín, ale i česká vláda.

Ukázalo se totiž, že Babišův kabinet mohl díky smlouvám EU objednat více vakcíny, ale chtěl šetřit a vědomě tak zajistil pro obyvatele ČR méně dávek než téměř všechny ostatní unijní země. Vázne i distribuce mezi jednotlivé kraje.

Státy EU v očkování proto výrazně zaostávají za zeměmi, jako jsou Izrael, Spojené arabské emiráty, Chile nebo Velká Británie.

Do úterý 30. března bylo v České republice vyočkováno celkem 1 611 172 dávek vakcíny proti covidu-19.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 464 836 lidí z celkových 10,7 milionu obyvatel. (pel)

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování

Plně naočkována proti koronaviru byla v ČR zatím jen necelá 4 procenta populace

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR může i vláda. Šetřila a objednala jich méně

Předpověď vakcín: AstraZeneca dodá EU jen třetinu ze slíbených očkovacích dávek