Velká Británie a Evropská unie se znovu dohadují o dodávky vakcín AstraZeneca. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Mezi Evropskou unií (EU) a Velkou Británií vypukly další spory o dodávky vakcín AstraZeneca proti koronaviru. Brusel totiž zablokoval vývoz klíčové složky pro výrobu očkovací látky z Nizozemska, protože farmaceutická britsko-švédská společnost neplní slibované dodávky. Hrozí tak, že dojde k dalšímu zbrzdění očkování. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Vakcíny AstraZeneca se vyrábějí v továrnách v Británii – Oxford Biomeica a Cobra Biologics – a také v nizozemském Halixu. Továrna Halix v Leidenu je přitom vedená jako dodavatel jak pro vakcíny pro EU, tak pro vakcíny určené do Británie.

Jak informovaly Novinky, AstraZeneca sice ještě nemá zelenou Bruselu o schválení vakcín z Halixu, ale k schválení by údajně mělo dojít do 25. března.

Problémy ohledně nerovnosti dodávek vakcíny AstraZeneca řešila EU s Londýnem už na konci ledna.

Vakcíny vyrobené na Britských ostrovech totiž nejsou posílány do Evropské unie, přestože se výrobce zavázal, že bude plnit dodávky i do EU, a ve smlouvách není nic o tom, že by dodávky do Spojeného království měly přednost.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové „EU zvažuje všechny možnosti a je připravena zavést nouzovou kontrolu výroby a distribuce očkovacích látek, aby zvládla pandemickou krizi století“.

To se ovšem nelíbí Spojenému království. Britský ministr obrany Ben Wallace na to reagoval, že pokud dojde „k porušení dohody, je to velmi nebezpečná věc pro obchodní blok, který se pyšní dodržováním zákona“.

Podle EU však k žádnému porušení smlouvy nedošlo.

Do Británie bylo podle Novinek z EU vyvezeno na 10 milionů dávek vakcín. Většinou však nešlo o očkovací látky AstraZeneca, ale od Pfizeru/BioNTechu. Británie nyní očekává dalších 30 milionů dávek od Pfizeru a 30 milionů od firmy Johnson & Johnson, nicméně do léta stihne dorazit jen zlomek slíbených vakcín.

Británie má přitom v plánu dát jednu dávku vakcíny každému obyvateli do konce července. Zablokování dodávek vakcíny od Pfizeru by tak vedlo k tomu, že by se plán povedlo uskutečnit nejdříve 5. srpna, a pokud by byly zablokovány i dodávky od Moderny a Johnson & Johnson, tak by zdržení bylo šest týdnů. (pel)

V Evropě vypukla bitva o vakcíny mezi EU a Británií kvůli nerovnoměrným dodávkám

Vakcínu AstraZeneca dočasně zakázala většina Evropy. Česko s očkováním dál pokračuje